Hlavní obsah

Část ČSSD chce ministrem kultury Františka Ringo Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někteří členové ČSSD hodlají navrhnout premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD), aby jmenoval ministrem kultury na místo zesnulého Pavla Dostála hudebníka, divadelníka, publicistu, malíře a bývalého poslance za ČSSD Františka Ringo Čecha. Právu to ve středu potvrdil sám Čech.

Článek

"Je to proto, že jsem vlastně korunní princ sociální demokracie v kultuře. Kdyby o to premiér stál, měl by moje služby k dispozici," řekl ČTK Čech.

"Mám jinou představu," reagoval Paroubek. O Dostálově nástupci chce definitivně rozhodnout do poloviny srpna, kdy vládě skončí dovolená. Jedním z vážných kandidátů je generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku Vladimír Darjanin. Sám Darjanin, který dříve působil jako režisér, kulturní producent a manažer, se ale k případnému vládnímu angažmá odmítl vyjádřit.

Klaun za klauna

"V sociální demokracii není po Pavlově smrti nikdo, kdo by měl takovou aprobaci jako já, ve všech oborech, a celoživotní praxi, pokud se od ministra požaduje odbornost," míní Čech. V čele ministerstva kultury by si ho přáli představitelé pobočky ČSSD v Praze 2 a zástupci platformy za renesanci ČSSD. "Rozhodně bychom byli pro," řekl Václav Dašek z platformy, která je názorově blízká bývalému předsedovi strany Miloši Zemanovi.

"Zvažujeme ale, jakým způsobem to udělat. Ministerskému předsedovi by nikdo neměl mluvit do toho, koho si vybere, nebo nevybere," uvedl Dašek. "Pavel Dostál byl původně divadelník, vymysleli jsme si proto slogan 'klaun za klauna'. Doufám, že bych se tím Pavla nedotkl," řekl Dašek, který ale neupřesnil, kolik sociálních demokratů by Čecha v ministerském křesle podpořilo. "Jsou dovolené a my se přes léto nescházíme," dodal.

Dvaašedesátiletý Čech začínal jako bubeník a kapelník několika skupin; později se věnoval také vlastnímu divadelnímu souboru i malování. V letech 1996 až 1998 byl poslancem ve Sněmovně, poté neúspěšně kandidoval za ČSSD do Senátu.

Někteří umělci nabídli premiérovi pomoc při výběru nového ministra kultury, a zaručit tak pokračování v díle započatém Dostálem. Na dvacet režisérů, herců, spisovatelů a dalších představitelů české kultury v otevřeném dopise požádalo Paroubka, aby nástupce za zesnulého ministra vybíral pečlivě a promyšleně.

Anketa

Je podle vás František Ringo Čech vhodným kandidátem na ministra kultury?
Ano
27,9 %
Ne
72,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1217 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám