Hlavní obsah

Čaputová na Národní třídě: změny z listopadu ʼ89 ještě nejsou u konce

Praha

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila v Praze památku sametové revoluce. Na Národní třídě položila věnec a zdůraznila důležitost občanské společnosti. „Demokracie nefunguje na autopilota. Když se lidé nebudou angažovat ve věcech veřejných, demokracie se může změnit v úplně jiný režim,” varovala.

Zuzana Čaputová pokládá věnec na Národní tříděVideo: Novinky

 
Článek

Čaputová na Národní třídu v Praze dorazila kolem páté odpoledne. A vzpomínala i na to, jak třicet let staré listopadové události jako šestnáctiletá studentka gymnázia prožívala.

„Tu dobu si velmi dobře pamatuji, sledovali jsme ty události v televizi. Pro naši novodobou historii byly naprosto klíčové, mně osobně to umožnilo úplně jiné možnosti, než co si pamatuju a co jsme žili předtím,” vzpomínala slovenská hlava státu.

A zdůraznila, že právě možnosti, které listopad přinesl, nesmějí být považované za samozřejmé.  „Mnohokrát mám pocit, že zapomínáme na to, co nám listopad přinesl. Jako bychom si to neuvědomovali a nevážili si toho.”

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila květiny k 30. výročí sametové revoluce k pomníku 17. listopadu na Národní třídě.

Změny, které pádem komunistického režimu v Československu započaly, však podle Čaputové stále nejsou u konce. „Nejsou dotáhnuté, opravdu je ještě kus cesty před námi.” Klíčové podle Čaputové je, aby demokracii, kterou si Češi a Slováci před třiceti lety vydobyli, lidé také reálně pociťovali. „Aby cítili sociální jistoty, aby žili důstojné životy,” dodala.

Čaputová si třicáté výročí listopadových změn připomene o víkendu na Slovensku. V sobotu nejprve s českým prezidentem Milošem Zemanem uctí památku událostí z 16. listopadu, kdy se konaly v Bratislavě protirežimní protesty.

Další připomínka listopadových událostí je naplánována na nedělní odpoledne, zúčastní se jí i český premiér Andrej Babiš (za ANO) a další hosté.

Demonstraci na Letné nechápu, prohlásil Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám