Hlavní obsah

Bývalý soudce Nagy obviněný z korupce půjde na pozorování do Bohnic

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Bývalý mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, nachytaný novinářem se skrytou kamerou při přebírání peněz za informace, ke kterým měl ze své funkce přístup, bude muset nějaký čas strávit v psychiatrické léčebně. O jeho hospitalizaci v pražských Bohnicích v těchto dnech pravomocně rozhodl středočeský krajský soud, který tak potvrdil srpnové závěry Okresního soudu v Berouně.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně. Archivní snímek.

Článek

Podle soudu je totiž nutné přezkoumat duševní stav Nagyho, který se obvinění z korupce a dalších čtyř trestných činů brání tvrzením, že byl v době loňských kontaktů s nastrčeným figurantem nepříčetný.

Ambulantní vyšetření by podle znalců nemuselo odhalit, zda svůj špatný duševní stav jen nesimuluje.

„Okresní soud nyní určí termín, kdy by měl do léčebny nastoupit. Pokud by tam ve lhůtě nenastoupil, byl by do Bohnic dovezen eskortou,“ řekl včera Právu místopředseda odvolacího středočeského krajského soudu Stanislav Černecký.

Jak dlouho bude muset Nagy v Bohnicích pobývat, to určí až tamní lékaři. „Jde ale o omezení svobody člověka, takže to nemůže trvat nějak dlouho, jen po dobu nezbytně nutnou k jeho vyšetření a zjištění psychického stavu,“ doplnil Černecký s tím, že podle jeho vlastních zkušeností soudce trvalo umístění podobných lidí v ústavu maximálně dva měsíce.

Nagymu hrozí v případě, že by věc skončila u soudu, až dvanáctileté vězení. Pokud by ale lékaři z Bohnic jeho nepříčetnost potvrdili, policie by musela stíhání Nagyho zastavit. Za své jednání by totiž nebyl trestně odpovědný.

Nagy s obviněním z přijetí úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, padělání a pozměňování veřejné listiny, podvodu a neoprávněného nakládání s osobními údaji nesouhlasí. Inspekce policie nyní podle informací Práva řeší trestní oznámení, které Nagy podal na neznámého pachatele. Podle něj šlo totiž v jeho případě o cílenou provokaci novinářů a policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám