Hlavní obsah

Bývalý šéf plzeňských strážníků Hosman má definitivně zpět titul z Plzně

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Někdejšímu šéfovi plzeňských strážníků Luďku Hosmanovi zůstane s definitivní platností bakalářský titul z právnické fakulty Západočeské univerzity. Nejvyšší správní soud (NSS) totiž počátkem června potvrdil loňský květnový verdikt plzeňských krajských soudců, kteří zrušili pět let staré rozhodnutí vedení školy o odebrání tohoto titulu Hosmanovi.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Univerzita mu vyčítala, že bakalářskou práci opsal od svého bývalého nadřízeného Radoslava Sládka.

Jenže pak narazila u soudu, podle jehož loňského verdiktu neměla škola zákonné oprávnění titul Hosmanovi zrušit. A ten nyní stvrdili i nejvyšší správní soudci.

„Kasační stížnost (univerzity) se zamítá,“ napsala na webových stránkách NSS bez bližšího odůvodnění předsedkyně senátu NSS Miluše Došková. Rozhodnutí vydala 9. června.

Hosman byl jedním ze dvou bývalých absolventů plzeňských práv, který školu kvůli zrušení svého titulu zažaloval a uspěl. Tím druhým je Jan Harangozzo, známý z trestní kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky.

Možná uspěje i Harangozzo

Jemu univerzita sebrala magisterský titul a také u něj následně žalobu u plzeňského krajského soudu prohrála a podala pak kasační stížnost.

Jak Právu v úterý sdělil právník obou mužů Radek Ondruš, předpokládá, že stejný verdikt jako u Hosmana vynese Nejvyšší správní soud brzy i v případě Harangozza.

„Jsme samozřejmě spokojeni. Nikdy jsme nepochybovali o spravedlnosti naší justice. A v zájmu této spravedlnosti by to nyní měli odnést ti, kteří celou tu aféru týkající se rušení titulů vyvolali, tedy tehdejší děkan právnické fakulty (Jiří) Pospíšil a pan (František) Korbel, jenž rozhodnutí o rušení titulů připravoval,“ řekl v úterý Právu Ondruš.

Mluvčí Západočeské univerzity Kamila Kolářová k rozhodnutí NSS pouze uvedla, že škola počká, až obdrží písemné odůvodnění zamítavého stanovisko, poté se k věci vyjádří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám