Hlavní obsah

Bývalý šéf NKÚ Dohnal dostane odchodné 650 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal, který musel ve své funkci skončit kvůli pravomocnému rozsudku soudu, dostane odchodné 650 000 korun. V pátek to uvedl server Česká pozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal.

Článek

Dohnala soud v únoru pravomocně odsoudil k podmíněnému osmiměsíčnímu trestu za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Podle soudů se tím dopustil zneužití pravomoci úřední osoby.

Dohnalovi údajně náleží odchodné vyplývající ze zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, který upravuje též platy například ministrů nebo poslanců. Dohnal tedy dostane pětinásobek platu, který představuje měsíčně 129 000 korun bez náhrad.

Kolegium úřadu, tedy jeho širší vedení, muselo prý kvůli odchodnému schválit mimořádné rozpočtové opatření v rozpočtu. Letošní schválený státní rozpočet přidělil úřadu na výdaje 512 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám