Hlavní obsah

Bývalý šéf kriminalistů byl v seznamech StB neoprávněně

Právo, tro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý dlouholetý ředitel Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček, který loni kvůli svým údajným pletkám s komunistickou StB musel policii opustit, v pondělí vyhrál soud o svou čest. Podle rozhodnutí soudu byl totiž v seznamech StB evidován neoprávněně. Rozsudek zatím není pravomocný, ministerstvo vnitra se proti němu může ještě odvolat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý šéf Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček

Článek

Sám Hlaváček proto nechtěl rozsudek komentovat. „Jsem rád, že soud se tímto případem vůbec zabýval a že v této věci takto rozhodl,“ řekl Právu. Případné další kroky podle svých slov zváží až poté, co bude rozsudek pravomocný.

Pokud by přitom soudy skutečně potvrdily, že byl Hlaváček veden v seznamech spolupracovníků vojenské kontrarozvědky spadající pod StB neoprávněně, mohl by bývalý šéf Kriminalistického ústavu požadovat po státu ušlou mzdu.

„Kromě toho by se mohl domáhat i návratu na původní místo, ze kterého musel odejít,“ poznamenala k tomu právnička Klára Veselá-Samková.

Zda se vnitro proti verdiktu odvolá, zatím není jasné. „Vyčkáme na písemné vyhotovení rozsudku a pak zvážíme další kroky,“ uvedla mluvčí resortu Jana Malíková.

Prověrkou NBÚ prošel

Hlaváček loni na jaře neprošel prověrkou nařízenou ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS). V minulosti přitom dostal negativní lustrační osvědčení a opakovaně prošel i prověrkou Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jakoukoliv vědomou spolupráci s StB Hlaváček popíral. Jako jediné možné vysvětlení svého pozitivního osvědčení loni označil incident, který se stal během jeho základní vojenské služby a na kterou se ho prý i ptali v NBÚ při poslední prověrce.

Ani ten prý ale neměl nic společného se zpravodajskou činností. Vystupoval v něm jako svědek krádeže v kasárnách a prý podepsal běžný protokol. Tento podpis podle něj mohla zneužít tehdejší vojenská kontrarozvědka, která pod StB spadala.

Reklama

Výběr článků

Načítám