Hlavní obsah

Bývalý proděkan Kindl a student Kužel rozhodují o miliardách pro Diag Human

Právo, Jakub Svoboda

O až čtrnáctimiliardovém odškodnění pro firmu Diag Human, která loni v létě vyhrála nad Českou republikou letitý arbitrážní spor, má v rámci přezkumného rozhodčího řízení rozhodovat i bývalý proděkan pro magisterské studium na právnické fakultě Západočeské univerzity Milan Kindl.

Foto: Eret Petr, ČTK

Milan Kindl (vpravo)

Článek

Ten byl minulý týden přinucen k rezignaci kvůli plagiátorské kauze na této škole. Předsedajícím rozhodčího senátu, který by měl spor státu s Diag Human kvůli zmaření jeho obchodů s krevní plazmou jednou provždy uzavřít, se díky zásahu ministerstva zdravotnictví stal Kindlův student – prezident Hospodářské komory ČR a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel.

Pikantní na tom je, že Kužel je nyní na plzeňské právnické fakultě teprve v pátém ročníku a jako jediné dosažené vzdělání ve svém životopisu uvádí střední průmyslovou školu dopravní.

Kindla původně vyslaly za stát do arbitrážního tribunálu ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, zatímco Diag Human nominoval švýcarského právníka Damiana Della Ca.

Profesor z případu raději vycouval

Ti si předsedu svého tříčlenného rozhodčího senátu chtěli v souladu se zákonem i veškerými arbitrážními zvyklostmi vybrat sami. Obvykle bývá v takto významných arbitrážích předsedou rozhodčího senátu uznávaná právnická kapacita, například univerzitní profesor.

To ale bylo rozhodcům znemožněno. Přestože již byli dohodnuti na renomovaném profesorovi z univerzity ve švédském Lundu, loni v listopadu na návrh ministerstva zdravotnictví jmenoval Obvodní soud v Praze 6 narychlo do čela senátu právě Kužela.

Svůj krok soud zdůvodnil tím, že se Della Ca s Kindlem nedokázali na předsedovi dohodnout. To sice nebyla pravda, avšak profesor ze Švédska, jehož jméno Právo zná, už několik dní po jmenování Kužela soudem v obavách, co se v Česku vlastně děje, z kauzy raději vycouval.

Della Ca s Kindlem si poté na přelomu loňského a letošního roku navzdory nepravomocnému rozhodnutí soudu zvolili za svého předsedu ombudsmana Otakara Motejla. Ten nabídku Della Ca a Kindla přijal, ale Městský soud v Praze letos v dubnu k tomu nepřihlédl a posvětil jmenování Kužela.

Firma podala ústavní stížnost

Diag Human tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví chtělo dosazením druhého rozhodce za stát – k tomu člena tehdy vládnoucí ODS – přes soudy celou arbitráž zmanipulovat a stěžuje si teď na to u Ústavního soudu.

Kvůli skandálu s opsanými a ztracenými dizertačními a diplomovými pracemi na plzeňské právnické fakultě, o který se teď zajímá už i policie, rezignovali kromě Kindla také děkan Jaroslav Zachariáš a další proděkan Ivan Tomažič. Ukazuje se také, že škola, jejíž vedení umožňovalo vyvoleným dostat se na ní i bez řádného přijímacího řízení, udělila tituly i řadě prominentních politiků. Právě Kindl je i do neprůhledného přijímání některých studentů zapleten. Podle více zdrojů neprošlo loni přijímacím řízením celkem 86 lidí. Někteří z nich přitom přišli do Plzně ze soukromé Vysoké školy Karlovy Vary, kde Kindl působí.

Reklama

Výběr článků

Načítám