Hlavní obsah

Bývalý děkan Zachariáš rezignoval i na post šéfa Ústavu státu a práva

Právo, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Bývalý děkan Fakulty právnické ZČÚ v Plzni Jaroslav Zachariáš ve čtvrtek rezignoval i na post šéfa Ústavu státu a práva Akademie věd. Právu informaci potvrdil předseda akademie Jiří Drahoš s tím, že na pozici nového šéfa bude vypsáno výběrové řízení.

Foto: ČTK

Jaroslav Zachariáš

Článek

"Dnes mi pan ředitel Zachariáš doručil písemně svoji rezignaci, kterou jsem přijal,“ řekl ve čtvrtek Právu předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Dodal, že v pátek pověří dočasným vedením ústavu Zachariášova nástupce.

"Poté bude vypsáno standardní výběrové řízení. Nicméně jméno dočasného ředitele zatím neprozradím, neboť s ním budu teprve hovořit. Rád bych mu to sdělil osobně, což je vhodnější než prostřednictvím médií,“ dodal Drahoš.

Zachariáš se minulý týden vzdal funkce děkana po dlouhodobých problémech na plzeňské právnické fakultě, které vygradovaly odhalením opsané disertační práce proděkana Ivana Tomažiče. Vedení Akademie věd se podle Lidových novin obávalo, že by Zachariáš spojený s plagiátorskou kauzou mohl poškodit jméno ústavu.

Vedení prý vyzvalo bývalého děkana k odstoupení z čela jednoho z jejích ústavů a chtělo po něm, aby odvolal i svého zástupce Milana Kindla, který byl proděkanem plzeňské fakulty a byl také spojen s případem plagiátorství. Zachariáš tedy Kindla odvolal z postu zástupce ředitele Ústavu státu a práva i z pozice vedoucího redaktora časopisu Právník.

Plzeňská práva povede Pospíšil

Proděkan plzeňské právnické fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své dizertační práci, jeho počínání vyšlo najevo před dvěma týdny.

Podle děkana Zachariáše byla dizertační práce vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoct odhalit člověka, který z fakulty vynáší interní věci. Autorem nápadu s plagiátem byl údajně proděkan fakulty Kindl. Oba proděkani se svých funkcí vzdali.

Funkcí děkana právnické fakulty byl v úterý dočasně pověřen bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Na této fakultě jsem přednášel správní právo a netušil jsem, že se nyní tady ocitnu s pověřením jejího vedení. Neusiloval jsem o to, ani o to nebojoval, byla to nabídka této fakultě pomoci. Cílem je, zklidnit poměry na fakultě a docílit toho, aby se zase psalo, že odtud odcházejí kvalitní absolventi," řekl Pospíšil ke svému pověření. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám