Hlavní obsah

Byl jste pod parou. Rathovská lež. Herman se hádá s Kalouskem kvůli práci pro vládu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Nominace bývalého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) do Rady vlády pro lidská práva vyvolala kritiku předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Oba si od pondělka vyměňují názory na Twitteru. Podle Kalouska Herman uvolněné místo po filosofovi a pedagogovi Danielu Kroupovi ochotně přijal. Herman se brání, že o žádné teplé místečko nejde, a připomíná Kalouskovi, jak byl prý onehdy „pod parou”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

„Nezpochybnitelný morální vzor Daniel Kroupa rezignoval na členství v radě pro lidská práva na protest proti tomu, že zmocněnkyní pro lidská práva byla jmenována Helena Válková. Jeho místo ochotně zaujal Daniel Herman. Komentář si odpustím. Ta informace stačí,” napsal Kalousek.

Bývalý ministr kultury reagoval s tím, že jde o nefér argument. „Podobné nefér argumenty, jako když jste se chtěl kdysi v PS se mnou prát. Vzpomínáte? Byl jste tehdy dost pod parou,” odpověděl Herman.

Kalousek odpovídá, že neuvedl žádný argument. „Jenom jsem konstatoval holý fakt, čistou pravdu. Ta vám vadí tolik, že reagujete ‚rathovskou‘ lží?” dodal Kalousek.

Rada vlády pro lidská práva je stálým poradním orgánem ministrů v oblasti ochrany lidských práv a základních svobod. Skládá se ze zástupců státních institucí, občanské a odborné společnosti a akademické obce. V jejím čele nyní stojí Andrej Babiš, Helena Válková je výkonnou místopředsedkyní.

Herman pak ještě kontroval rokem 2006, kdy byl Kalousek ještě jako předseda lidovců ochoten jednat o menšinové vládě s ČSSD za nespecifikované podpory komunistů.

Kroupa skončil kvůli Válkové

Debata kolem vládní rady se otevřela poté, co byla její zmocněnkyní jmenována současná poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, kvůli tomu Kroupa na konci dubna rezignoval. Podle něj má totiž v čele vládního poradního orgánu vlády stát člověk, který se v obraně lidských práv angažuje, dlouhodobě v této oblasti pracoval či je v ní respektovanou osobou. A to podle Kroupy Válková nesplňuje.

„Vláda pana Babiše dala jmenováním této osoby jasně najevo, že o nestranné a věcné posuzování této otázky nemá zájem. Nechci se na ničem takovém podílet," uvedl někdejší signatář Charty 77. Válková to ale odmítla s tím, že zkušenosti má a že na její hodnocení ve funkci zmocněnkyně je zatím čas.

Herman, kterého Válková následně v květnu navrhla místo Kroupy, své členství v radě nevidí jako problém. „Nominaci do Rady vlády pro lidská práva chápu jako ocenění svých dosavadních aktivit na tomto poli doma i v zahraničí. Je to vysoká priorita. S tím ‚teplým místečkem‘ jste vedle. Členství v radě je čestné,” uvedl na Twitteru bývalý ministr kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám