Hlavní obsah

Buzková 1. září do školy půjde

Novinky, Zdeňka Látková
ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco zhruba polovina škol a učitelů bude 1. září stávkovat, ministryně školství Petra Buzková neuvažuje, že by první školní den změnila klasický každoroční rituál šéfa resortu školství. Čeká ji tradiční projev v rozhlasu a návštěva několika škol v Českých Budějovicích, které nebudou stávkovat.

Foto: Lenka Macurová

Vystoupení Pop Academy

Článek

Objevily se sice spekulace, že ministryně hodlá na tento den vyhlásit prázdniny, její mluvčí Hana Vítková to však odmítla. "O ničem takovém neuvažuje," reagovala Vítková.

Školské odbory, které organizují stávku učitelů, vyzvaly zaměstnance škol a jejich ředitele, aby "nepodléhali nehoráznému nátlaku a zastrašování zřizovatelů škol a nenechali se od protestů odradit". "Upozorňujeme zástupce územních samospráv, zejména obcí, že vyvíjení nátlaku na ředitele škol a školských zařízení s cílem za každou cenu zabránit stávce na školách a školských zařízení nelze interpretovat jinak než jako bránění v uplatňování ústavou zaručených práv zaměstnanců," praví se v prohlášení odborového svazu pracovníků školství.

Zavřít lze, i když stávkuje menšina

Škola může zůstat pro děti zavřená, i když do stávky půjde méně než polovina jejích učitelů. Konečné rozhodnutí je podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka na řediteli školy, protože školy mají právní subjektivitu. Stejně tak neplatí podmínka nejméně poloviční účasti pro to, aby učitelé mohli vůbec do protestu jít. Stávkovat na škole může i jeden jediný učitel - je to jeho ústavní právo.

"My doporučujeme, aby byly školy uzavřeny ve chvíli, kdy se ke stávce přihlásí aspoň padesát procent učitelů. Když jich ale bude jen dvacet procent, neznamená to, že vyloženě nemohou školu uzavřít," tvrdí Dobšík. Zároveň to ale podle něj znamená, že i přes vysokou účast kantorů ve stávce se ředitel může rozhodnout, že školu nezavře a postará se o děti s kolegy, kteří neprotestují.

"Je ale těžké například s polovinou sboru zajistit výuku či dozor nad všemi dětmi. Pokud se tak ovšem rozhodne a školu otevře, je to jeho odpovědnost," tvrdí Dobšík.

Místopředseda svazu Jiří Valenta vysvětluje, že vznikl "mylný dojem", že ke stávce či zavření školy je nutná poloviční účast zaměstnanců. "Padesátiprocentní účast je natvrdo uvedena jako podmínka pro vyhlášení stávky v zákonu o kolektivním vyjednávání," řekl Valenta.

Dobšík dodává, že učitelé nestávkují kvůli uzavření či porušení kolektivní smlouvy, ale za své hospodářské a sociální požadavky. "Tato forma stávky není upravena v zákonu. My se odvoláváme na Ústavu, stávkovat je ústavním právem každého," doplnil Dobšík. Ředitel ale musí od zaměstnanců obdržet seznam těch, co stávkují. Podle toho jim strhne peníze ze mzdy. Učitelé tak za jeden den stávky přijdou průměrně o 500 až 800 korun hrubého.

Informační linka ministerstva
257 193 740

Reklama

Související články

Buzková: Učitelé si určitě polepší

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku....

Odbory chystají vládě horké září

Skutečně horký podzim čeká letos českou vládu. Kromě boje o reformu veřejných financí ve Sněmovně, a potažmo o osud celé vlády, čeká v září koalici řada...

Výběr článků

Načítám