Hlavní obsah

Bušina: vinným se skutečně necítím

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filip Bušina, bývalý poradce středočeského hejtmana Davida Ratha, se v rozhovoru pro Právo vyjádřil ke svému obvinění v kauze daňových úniků v krajských nemocnicích. Osvětlil také historii svých konfliktů se zákonem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina na snímku z doby, kdy reprezentoval Česko v boxu.

Článek

Byl jste před časem obviněn z třísetmiliónových daňových úniků a musel jste skončit jako investiční náměstek středočeských oblastních nemocnic. Co nyní děláte? Stále podnikáte?

Nepodnikám, snažím se postavit na své vlastní nohy a řeším s právníky neustále svůj případ, abych byl co nejrychleji z toho venku.

Nějak se ale živit musíte?

Nějaké peníze samozřejmě našetřené mám a dluží se mi poměrně hodně peněz za společnosti, které jsme prodal před svým nástupem na Středočeský kraj.

Zaslechl jsem spekulaci, že se i přes svou rezignaci ve středočeských nemocnicích nadále pohybujete.

Ne, to vůbec.

Dopředu jste mi říkal, že zatím odmítáte o svém obvinění mluvit. Přesto tvrzení policie, že jste se dopustil velkých daňových úniků, je vážné.

Snažím se je neustále vyvrátit, ale do skončení případu se k tomu nechci veřejně vyjadřovat.

Podal jste proti svému obvinění stížnost. Jak to dopadlo?

Zamítli ji.

Můžete osvětlit, kdo vás vlastně do středočeských nemocnic přivedl? Hovořilo se jak o bývalém hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS), tak o současném Davidu Rathovi (ČSSD).

Do středočeských nemocnic jsem nastoupil, když tam přišel David Rath. S panem Bendlem nemám vůbec nic společného.

Jak to bylo s vašimi problémy se zákonem v minulosti?

Byl jsem dítě ulice, odmalička jsem vyrůstal v Praze na Smíchově, bez otce, který byl Belgičan a kterého jsem nikdy neviděl.

Nevím, jestli mě chce někdo pranýřovat za to, že jsem v šestnácti letech byl u skupiny lidí, kdy jsem hlídal za 300 korun jako boxer skořápkáře. Kdo v šestnácti neudělal nějakou blbost? Napodruhé mě hned chytli. Byla to hloupost, vím to, ale potřeboval jsem peníze, byl jsem mladý, blbý.

Druhý prohřešek se stal, když jsem v osmnácti jel napitý s přítelkyní, kdy jsem ji vezl domů, a když jsem se vracel, tak mě mezi Stodůlkami a Smíchovem chytli. Měl jsem tenkrát nějaký zbytkový alkohol a tehdy se pokaždé odváželo na krev. Já jsem řekl, že na krev nejdu, protože druhý den jsem jel na soustředění. Takže tenkrát napsali do své zprávy to, co jsem nafoukal, a za půl roku jsem přišel o papíry.

Třetí problém se zákonem bylo maření výkonu úředního rozhodnutí.

Na to mám také jednoznačnou odpověď. Hostoval jsem tehdy jako boxer v Magdeburku a jezdil jsem tam boxovat. Neměl jsem tenkrát odvoz, takže jsem jel bez papírů, normálně jsem odboxoval v Magdeburku a po cestě zpátky mě hned na čáře chytli. Udělal jsem prostě kravinu.

Seděl jste někdy ve vězení?

Ve vězení jsem nebyl.

Teď vám ale hrozí až dvanáct let.

Já doufám, že to dopadne dobře, protože se skutečně necítím vinným.

Přemýšlel jste už ale o tom, že ve vězení můžete skončit?

Na rovinu,...(dlouho přemýšlí), samozřejmě někde vzadu v té hemisféře to leží, ale já jsem skutečně nedělal věci, které jsou mi kladeny za vinu. Když jsem to nedělal, tak bych jednoznačně neměl být odsouzen. Mám svůj názor, který mám ve své hlavě, ale nechci ho říkat nahlas, abych někoho neprovokoval.

Myslíte tím nějaké politické tlaky ve vaší kauze?

Mám nějaký názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám