Hlavní obsah

Bursíka může problém s daněmi zlomit, zní z koalice

PRAHA
Aktualizováno

Někteří koaliční politici připouštějí, že šéf zelených Martin Bursík může mít s placením daní v důsledku pronájmu vlastního domu v centru Prahy problém, který by mohl ohrozit jeho politickou kariéru. Případ je v hledáčku policie na základě anonymního udání.

Článek

„Myslím, že to těžko ustojí, protože tam podle všeho bude mnohamiliónový daňový nedoplatek,“ řekl Právu jeden z vlivných koaličních politiků, který má blízko k daňovým záležitostem.

Tento zdroj upozornil, že Bursík jako společník Ecoconsulting, s. r. o. vlastně uzavíral smlouvy sám se sebou a daně tudíž odváděl z nižšího nájemného domu ve Sněmovní ulici, než by odváděl z nájemného tržního.

Podle zmíněného politika jsou v tomto ohledu daňové zákony nesmlouvavé a jakmile vlastní s dalším majitelem domu ve své společnosti většinu, daň by měl odvádět z tržního nájemného.

Bursík, který je až do neděle na Bali, se již nechal slyšet, že je ochoten nechat podrobit se šetření policií i finančním úřadem.

Platí Ecoconsulting tržní nájem?

Ve svém majetkovém přiznání, které Bursík zveřejnil koncem září na svých poslaneckých internetových stránkách, uvedl, že správa vlastních nemovitostí mu za uplynulý rok vynesla 1 385 110 korun.

Bursík už dříve uvedl, že část svého příjmu (z regulovaných nájmů) zdaňuje jako fyzická osoba 32 procenty a část firma Ecoconsulting firemní daní 24 procent. Podle MF Dnes bratři Bursíkové pronajímají nebytové prostory své firmě za 1,2 miliónu korun ročně.

Zdá se, že to je hluboko pod tržním nájmem v dané malostranské lokalitě. Ecoconsulting je totiž pronajímal dalším firmám za cenu skoro třikrát vyšší.

Bursíkův problém je vážný, míní daňový expert

Jaký to může mít význam pro záměr policie tyto transakce z daňového hlediska prošetřit? Daňový expert, kterého Právo oslovilo, považuje Bursíkův problém za vážný. Jde především o to, zda Ecoconsulting platí Bursíkovi za pronájem obvyklé nájemné, případně doložené znaleckým posudkem.

„Pokud příjmy z pronájmu překročily hranici milión korun, musí se pronajímatel stát povinně plátcem DPH a povinně tak zdaňovat zdanitelné příjmy jen s malou možností uplatnění odpočtu DPH a navíc vést řádnou evidenci, archivaci a podávat povinné přiznání minimálně čtvrtletně,“ uvedl daňový expert.

Podle něj je hlavním problémem právě to, že Bursík není plátcem DPH. "Za minulý rok inkasoval přes 1,3 miliónu za nájemné, což je ekonomická činnost. Plátcem DPH není, ale je podnikatelem v oblasti ekonomického poradenství. To znamená, že plátcem DPH by být měl," uvedl.

 "Jsem přesvědčen o tom, že ta pravá příčina je, aby někdo mohl uplatňovat odpočty DPH, což by berňáky mělo zajímat," doplnil expert.

Proč nezveřejňuje účetní závěrky?

Spekulace by podle něj vyvrátilo dodržení zákonem stanovené povinnosti společnosti Ecoconsulting dávat do sbírky listin účetní závěrky včetně přílohy.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie prošetřuje Bursíka, udal ho anonym

Vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík bude muset k výslechu na policii. Pražská kriminálka začala prošetřovat anonymní udání,...

Výběr článků

Načítám