Hlavní obsah

Bursík zveřejnil podmínky, na jejichž základě rozdá 25 miliard na zateplení

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Ministr životního prostředí Martin Bursík představil v úterý Praze program na podporu zateplování rodinných a obytných domů a energeticky výhodných novostaveb. Program za 25 miliard korun má mít kromě ekologického přínosu i pozitivní dopad na stimulaci ekonomiky. O dotace budou moci lidé požádat v dubnu, rozdělovat je bude Státní fond životního prostředí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík na tiskové konferenci.

Článek

O podporu na zateplení mohou zažádat majitelé domů a bytů postavených nepanelovou technologií. Dotace budou poskytovány buď na komplexní nebo dílčí zateplení. Stát bude v obou případech poskytovat fixní částky na metr čtvereční.

Podporována bude také výstavba bytů a staveb s takzvaným pasivním energetickým standardem, což je v podstatě snížená energetická náročnost té které stavby. 

Všichni vlastníci, včetně majitelů panelových bytů také budou moci požádat o dotaci na podporu ekologického vytápění a ohřev teplé vody. Podporovány budou jak kotle na biomasu, tak třeba i sluneční kolektory.

Peníze za emisní povolenky

Finance na celý projekt, který ministerstvo nazvalo Zelená úsporám, je financován z peněz, které se státu podařilo získat prodejem přebytečných emisních povolenek. Ministr Bursík řekl, že na celý projekt přijde na 25 miliard korun, přičemž v roce 2009 by mohlo být využito deset miliard.

Podle Bursíka  se díky programu ušetří milión tun uhlí a české domácnosti uspoří ročně částku kolem tří miliard. Ministr neopomněl připomenout, že programu bude mít pozitivní vliv na zaměstnanost a tvorbu pracovních příležitostí, což potvrdil i ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník. Celý program bude spuštěn 22. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám