Hlavní obsah

Bursík: zprávy Novy o mém domě jsou částí předvolebního boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Martin Bursík vnímá reportáže Novy o jeho nemovitostech v Praze jako část předvolebního boje. V pondělí v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, dokonce nevyloučil, že v případu hrála roli ODS, respektive dva spolupracovníci bývalého starosty Prahy 1 Jana Bürgermeistera (ODS).

Článek

V nedělním vydání pořadu Střepiny televize Nova zpochybnila, zda Martin Bursík získal restituované domy v centru Prahy v souladu se zákonem. Podle ní totiž nebyla podána řádná žádost. Navíc se pozastavovala, že i dopis, ve kterém se otec předsedy Bursíka ptá po osudu svých domů, dorazil až po jeho smrti. Nova také upozornila na to, že z archivu zmizel spis o vydání domu.

Reportáž Novy je podle Bursíka manipulativní

Bursík k reportáži poznamenal: "Všímám si, že je manipulativní, pracuje s nepravdami a polopravdami. Já si myslím, že to nemůže být náhoda, že tohle na mne vytahují před volbami. Političtí soupeři s námi mají problém, zdá se, že jsme k nezastavení." Není spokojen ani s prostorem, který v reportáži dostal.

V Otázkách Martin Bursík vyvracel, že by nemovitosti nabyl neoprávněně. K útokům Novy  uvedl: "Domy jsou rodinný majetek. Po roce 1948 musela moje rodina odejít do USA, otec 43 let poté požádal o restituci. Ta došla včas a my jsme ji s bratrem zdědili. Potvrdily to soudy. Vše je také veřejně přístupné v katastru nemovitostí."

Ke ztracenému spisu Bursík dodal: "Archivář zaevidoval, kdo navštívil archív, byli to nejen zaměstnanci, ale také dva spolupracovníci (tehdejšího starosty) Bürgermeistera."

Bursíka podpořil i premiér Jiří Paroubek: "Sociální demokraty můžete podezírat z čeho chcete, jak jsem viděl v neděli dokumenty TV Nova, tak takhle metodicky pracovat by nikdo v sociální demokracii nebyl schopen."

Předseda Strany zelených Martin Bursík byl už jednou terčem reportáže Novy ohledně dotací na rekonstrukci Bursíkova barokního domu. Bursík před deseti lety žádal památkáře o příspěvek na rekonstrukci svého barokního paláce ve Sněmovní ulici, který získal v restituci. Primátor Pavel Bém pro televizi Nova uvedl, že obě správní řízení o udělení dotací trvala "nestandardně krátkou dobu."

Reklama

Související témata:

Související články

Bursík přiznal Paroubkovi barvu, je zelená

Zaměření Strany zelených bylo hlavním tématem pondělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce, v němž se sešel premiér Jiří Paroubek (ČSSD) s předsedou...

Výběr článků

Načítám