Hlavní obsah

Bursík se omluvil Topolánkovi za usnesení Strany zelených

Právo, trj
PRAHA

Šéf zelených Martin Bursík se v pondělí ohradil proti usnesení republikové rady své vlastní strany o tom, že porušil usnesení sjezdu, když ve vládě hlasoval pro hlavní smlouvu ČR s USA o radaru. Zároveň se prostřednictvím Práva omluvil premiérovi Mirku Topolánkovi za usnesení rady, které hrozí odchodem z koalice, pokud budou privatizovány státní nemocnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Martin Bursík

Článek

"Nemám rád usnesení mé strany, která hrozí odchodem z koalice. Tohle není můj politický styl,“ uvedl Bursík. "Za druhé tento způsob vyjádření nedůvěry premiérovi mi přijde velmi nešťastný a premiérovi se za to omlouvám prostřednictvím vašeho deníku,“ dodal pro Právo.

V případě radaru Bursík Právu rok a čtvrt staré sjezdové usnesení ocitoval. Sjezd žádal ministry zelených, aby ve vládě prosazovali určitou vyjednávací pozici a garanci Spojených států o začlenění pod "řízení a velení NATO“.

Bursík: spolustraníci neznají tajné informace

"Toto jsou žádosti a já tvrdím, že jsme to bohatě splnili. Dokonce v bodě B jsme to prosadili nejen jako návrh vyjednávací pozice, rok a půl jsme v tom smyslu vyjednávali. A podle mého názoru jsme garanci na summitu v Bukurešti i v té dohodě, která zatím není veřejná, dostali,“ uvedl.

Podle svých slov má jako člen vlády a člen Bezpečnostní rady státu k dispozici více informací než jeho spolustraníci. "Není to nějaká exkluzivita, ale je to dáno diplomatickým protokolem a stupněm utajení,“ dodal.

"Vláda usilovala o závaznou garanci Spojených států. Já prostě umím číst, takže je to prostě účelový závěr v rámci vnitrostranického boje,“ řekl Bursík s tím, že není pravda, že sjezdové usnesení porušil.

Podobně argumentovala ministryně Džamila Stehlíková, u níž republiková rada porušení usnesení konstatovala rovněž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám