Hlavní obsah

Bursík po neúspěchu ekologického zákona pohrozil odchodem z koalice

PRAHA

Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení zamítla vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Předsedu zelených Martina Bursíka to rozladilo natolik, že pohrozil odchodem z koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

"Tohle je velmi vážné. Já konstatuji, že za stávající situace nejsem schopen předkládat návrhy zákonů za resort životního prostředí, protože neprocházejí a neprocházejí hlasy koaličních poslanců," prohlásil Bursík před novináři.

Bursík prohlásil, že nyní záleží na premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) a předsedovi koaličních lidovců Jiřím Čunkovi, jak se k věci postaví. "Jestli nepřijdou předsedové s řešením té situace, tam mi nezbude než konstatovat, že prostě nemohu nadále fungovat v této koalici a nést odpovědnost za resort životního prostředí," uvedl.

Poukázal přitom na to, že všech šest poslanců zelených hlasovalo proti zamítnutí. "Je to na odchod z vládní koalice, jestliže předseda ODS a předseda KDU-ČSL nepřijdou s nějakým řešením, které by dokázalo tuto havárii, kterou způsobili jejich poslanci, zhojit," dodal.

Novela měla dávat do souladu české právo s evropskou směrnicí

Novela předpokládala, že některá občanská sdružení nebo obce by měly mít právo se soudně domáhat zrušení úředních rozhodnutí, pokud nebudou spokojeny s výsledky řízení o posuzování vlivů plánované stavby na životní prostředí.

Bursík zdůraznil, že novela dávala do souladu české právo s evropskou směrnicí, a pokud by ji Česko nepřijalo, hrozí mu žaloba od Evropské komise. Ve sněmovně převážil názor, že by novela komplikovala stavební procesy a prodlužovala je, popsal příčinu nesouhlasu zpravodaj k novele Vladimír Dlouhý (ODS).

Pro návrh na zamítnutí, který vznesl sněmovní hospodářský výbor, hlasovali kromě komunistů a sociálních demokratů také poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Jan Klas nebo Jiří Janeček a poslanec KDU-ČSL Milan Šimonovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám