Hlavní obsah

Bursík odjel na dovolenou, nikdo neví kam

Právo, gö, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kde je vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík? Na tuto otázku nedokáže nebo nechce nikdo z jeho spolupracovníků veřejně odpovědět. Ví se pouze, že tráví dovolenou v horách ve vzdálené, nejspíš asijské zemi a vrátit se má až v půli srpna.

Článek

Schůze Sněmovny, na níž má být mimo jiné projednávána vládní reforma veřejných financí, přitom začíná už 14. srpna. "Vím jen, že je někde daleko, ale kde, to nevím. Možná v Pákistánu," řekla Právu mluvčí zelených Eva Rolečková.

Místo pobytu netušila ani vedoucí tiskového oddělení na ministerstvu Jarmila Krebsová. Ta na dotaz Práva pouze uvedla, že se má ministr vrátit v půli srpna. Bursík tak pravděpodobně o něco přetáhne vládní dovolenou. Kabinet před ní naposled zasedne příští středu - nejspíš tedy bez Bursíka.

V ministrově mobilním telefonu se ozývá anglicky namluvená schránka. Vládní prázdniny začnou 28. července a skončí 10. srpna.

"Nemám potuchy"

Jako o možné destinaci Bursíkovy dovolené se v kuloárech hovořilo také o Tibetu. To však Právu nikdo z jeho okolí nepotvrdil. "Je na dovolené, nemám potuchy, kde," poznamenala například ministryně a Bursíkova stranická kolegyně Džamila Stehlíková.

Šéf resortu vnitra Ivan Langer (ODS) na dotaz Práva, zda je Bursík v Tibetu, uvedl, že se o své dovolené ministr životního prostředí s nikým nebavil. Případná návštěva českého vicepremiéra v Tibetu by nicméně podle Langra nemohla narušit vztahy s Čínou.

Ministerstvo životního prostředí se letos v březnu přidalo k řadě radnic, které u připomínky osmačtyřicátého výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci vyvěsily tibetskou vlajku.

"Jsem horolezec stejně jako Bém"

Bursík jako bývalý skaut a horolezec rád podniká větší výpravy například po Asii. Před dvěma lety plánoval vystoupit na osmitisícovou horu Šiša Pangma v tibetské části Himálaje, ale zabránilo mu v tom zranění kolena.

Nejvyšší horu světa, himálajský Mt. Everest letos na jaře zdolal první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. [celá zpráva] Bursík jeho dvouměsíční absenci komentoval slovy, že je to "moc", ale tehdy dodal: "Já mám konflikt zájmů, jsem horolezec a každých x let, nevím, čtyři pět to strašně moc potřebuju někam jet. Nepotřebuju jezdit na komerční expedice tohoto typu, ale potřebuju to taky, tak já se k tomu nebudu vyjadřovat."

Reklama

Související témata:

Související články

Bém stanul na vrcholu Mount Everestu

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) v pátek ráno zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. Výstup dokončil v 16:42 místního času, tedy v 6:42 středoevropského...

Výběr článků

Načítám