Hlavní obsah

Budu kandidovat na šéfa VV, potvrdil John

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Předseda VV a ministr vnitra Radek John bude obhajovat post předsedy Věcí veřejných (VV). John to ve čtvrtek potvrdil Právu a den nato kandidaturu oficiálně oznámil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Rozhodl jsem se, že budu kandidovat. Zároveň však apeluji na další výrazné tváře VV, jak na celostátní politice, tak v regionech, aby také kandidovaly. Chci, aby véčkaři a straníci měli pestrou a výraznou nabídku na vedení,“ sdělil již ve čtvrtek Právu John.

John počítá s tím, že v případě, že by se mu v květnovém internetovém hlasování VV podařilo obhájit post šéfa strany, tak by ve svém týmu jako místopředsedu měl ministra dopravy Víta Bártu. To již uvedl v pátek na tiskové konferenci.

„Rozhodně je jedním z významných mozků VV, bylo by absurdní, kdyby nepřispěl svým dílem. Jednoznačně s ním počítám,“ odpověděl na dotaz Práva. Bárta, který loni odstoupil z pozice volebního manažera, ale podle poslanců VV velmi zásadně ovlivňuje politiku strany, by tak získal oficiální post.

John vyzval další tváře ke kandidatuře na předsedu

John zároveň odmítl, že by Bárta o všem rozhodoval. „Je to úplný nesmysl. Zeptejte se na to Víta Bárty, když tedy o všem rozhoduje,“ podotkl na dotaz, jakou má moc předseda VV, když o zásadních věcech se koaliční partneři a prezident baví s Bártou.

John chce další jména, se kterými bude prosazovat svou vizi pro VV, představit do dvou týdnů. Podle něj by i ostatní kandidáti, kteří aspirují na předsedu, měli udělat totéž. John dále vyzval místopředsedkyně Kateřinu Klasnovou a Karolínu Peake a exhejtmana a poslance VV Petra Skokana a poslance a starostu Litvínova Milana Šťovíčka, aby se také ucházeli o post předsedy.

Kromě vlastních lidí chce John dále oslovit i výrazné osobnosti působící ve středových politických formacích a pokusit se je přetáhnout k véčkům. „Jedním z jeho plánů je přemluvit známé osobnosti či lidi viditelné v regionech, aby se angažovali ve VV,“ řekl Právu zdroj blízký Johnovi.

O posty místopředsedů je větší zájem

Zatím větší zájem je o pozice místopředsedů – strana jich může mít, kromě výkonného místopředsedy, maximálně pět. Zájem o post mají kromě zmíněného ministra dopravy Víta Bárty i poslanci Jaroslav Škárka, Kateřina Klasnová, Viktor Paggio, Michal Babák, Lenka Andrýsová, Josef Dobeš a postavení by si chtěla pravděpodobně udržet i Peake.

Členové rady, grémia a jednotlivé kluby budou do 30. března moci podávat nominace na předsedu. Ze seznamu jmen následně rada (užší vedení VV) vybere v dubnu šest kandidátů, kteří se zúčastní přímé volby. Ta bude čtyřdenní a proběhne někdy mezi 8. a 22. květnem,“ řekla Právu před časem Peake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám