Hlavní obsah

Válek se pere za zachování PCR testů k prokázání bezinfekčnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na budoucího ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek uvedl, že by se neměla společnost rozdělovat kvůli očkování. Ponechání uznávání PCR testů hájil tím, že pokud má člověk negativní výsledek, znamená to, že po nějakou dobu nemůže nakazit své blízké.

TK budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila VálkaVideo: ČTK

 
Článek

„Jsme přesvědčení, že PCR test ručí po nějakou dobu za to, že nemůžeme ohrozit své příbuzné. Není to ale o tom, že já bych se nemohl nakazit, zvyšuji tím nicméně pravděpodobnost, že nenakazím své okolí,“ řekl ve čtvrtek Válek.

„Myslíme si, že je potřeba dávat společnost dohromady, ne ji rozdělovat. Je zbytečné kvůli něčemu, co chrání mé okolí, to takhle hrotit,“ uvedl dále k uznávání PCR testů.

AntiCovid tým SPOLU jednal s ministerstvem zdravotnictví, odmítá nouzový stav

Domácí

Vláda v demisi, v jejímž čele stojí premiér Andrej Babiš (ANO), se pod tíhou rostoucího počtu nově potvrzených případů nákazy totiž rozhodla od příštího týdne přijmout opatření.

„Zjistili jsme, že se nejedná o bavorský ani rakouský model, ale o český model,” konstatoval Válek po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).

Cílem jsou klidné Vánoce 

„Je potřeba jasně a pravdivě říkat fakta. Cílem každého z nás je po dvou letech zažít normální vánoční svátky, být v klidu doma a po Novém roce vstupovat do bezpečného státu,“ uvedl dále Válek.

Apeloval také na očkování i nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorech. „Každé krátkodobé opatření, které pomůže situaci zlepšit, a nebudou tak hrozit tvrdší opatření, je dobré dodržovat,“ doplnil.

Babiš: Obnovíme povinné testování ve firmách

Domácí

Opoziční AntiCovid tým, s nímž se Vojtěch snaží opatření konzultovat, vydal v sobotu seznam doporučení a mimo jiné odmítl lockdown pro neočkované, který zavedlo Rakousko a o jehož zavedení v ČR se rovněž uvažovalo.

Shoda mezi končící a nastupující vládní garniturou panuje v důrazu na očkování. To ale nezastaví již stávající vlnu epidemie, která se šíří napříč populací a začíná zaplňovat nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám