Hlavní obsah

Budějovice chtějí začít se sanací "azbestových škol" do týdne

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

České Budějovice chtějí do týdne začít se sanací minerálních a azbestových vláken, která se objevila po zateplení v prostorách dvou základních škol na největším městském sídlišti Máj, a musely být koncem listopadu uzavřeny.

Foto: Jiří Falout, Právo

Základní školy na českobudějovickém sídlišti Máj

Článek

Ve středu radní rozhodli o vypsání veřejné zakázky formou jednacího řízení bez uveřejnění, což umožňuje paragraf 23 zákona 137. Dali na doporučení firmy Foster Bohemia, která pro město zpracovala projekt, jak nebezpečná mikrovlákna ze vzduchu v objektech odstranit.

„Oslovili jsme tři firmy SITA CZ a.s, Ekostar s. r. o. a Ekolsan. cz s. r. o., které podle paní doktorky Zoji Guschlové z Foster Bohemia dávají záruky, že jsou schopny veškeré požadavky města zajistit. To znamená, že mají dostatek pracovníků, náležité technické vybavení a jsou připraveny se sanací objektů okamžitě začít,“ uvedl Calta.

Dodal, že Foster Bohemia už splnil své slovo a předal městu ve čtvrtek ráno rámcový projekt sanace. V pátek si už mají zmíněné tři oslovené firmy prohlédnout obě školy a dostanou od města veškeré podklady, které převážně zpracovala firma Foster Bohemia, aby mohly zakázku ocenit.

Vše musí schválit hygienici

„V pondělí od nich očekáváme cenovou nabídku. Tu posoudí doktorka Guschlová. V úterý chci, aby se sešla výběrová komise a její rozhodnutí by měla potvrdit mimořádná rada města. Následně si musí vybraná firma nechat postup prací schválit krajskou hygienickou stanicí (KHS),“ popsal Právu následný administrativní postup Calta.

Pak bude záležet jen na tom, kdy vydá k pracím povolení KHS. Radní věří, že se tak stane rychle, a město dodrží slib, že se děti do škol vrátí 30. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám