Hlavní obsah

Bubnování pro Bubny připomnělo první židovský transport z Prahy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Bubnování pro Bubny připomněla v neděli 75. výročí prvního židovského transportu z Prahy, jehož nástupní stanicí bylo nádraží Bubny. Rytmus bubnování udávali hudebníci, mezi kterými byl například David Koller. V místech akce plánuje společnost Památník Šoa vybudovat Památník ticha jako připomínku tragické historie.

BEZ KOMENTÁŘE: Bubnování pro Bubny připomnělo první židovský transport z PrahyVideo: Petr Janiš, Právo

 
Článek

„Nechceme mlčet ke stále se opakujícím společenským jevům se strašlivými následky. Nechceme pasivně přihlížet paralelám dějin. A také nechceme, aby v tichu minulosti zmizely příběhy těch, kteří nemlčeli," uvedl Pavel Štingl, ředitel Památníku ticha Bubny.

Letošní akce se zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), vicepremiér Andrej Babiš (ANO), Karel Schwarzenberg (TOP 09) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci akce Bubnování pro Bubny na nástupišti nádraží Bubny si připomněli 75. výročí prvního židovského transportu z Prahy, jehož nástupní stanicí bylo bubenské nádraží.

Účastníci akce měli k dispozici 500 papírových bubnů a bicích nástrojů, o stovku více než loni. Vyrobili je žáci a studenti čtyř základních škol a gymnázií v Praze.

První transport z Prahy do Lodže odjel 16. října 1941, bylo v něm tisíc židovských mužů, žen a dětí. Přežilo z něj 24 lidí. Celkem bylo deportovaných 50 tisíc obyvatel.

Vznikající Památník ticha by měl být i centrem diskusí o holokaustu a jeho odkazu pro dnešek. Symbolicky prvním krokem přestavby železniční stanice bylo loňské odhalení sochy Aleše Veselého, která nahrazuje obvyklý význam základního kamene. Má podobu koleje směřující k nebi.

Reklama

Výběr článků

Načítám