Hlavní obsah

Bublan nařídil prošetřit činnost Národní strany

– PRAHA

Ministr vnitra v pondělí zaúkoloval policii, aby začala šetřit aktivity Národní strany. Ta v posledních dnech vstoupila do povědomí tím, že chtěla v Letech, kde byl za války tábor pro Romy, odhalit kontroverzní památník.

Článek

Pokud policie nějaký prohřešek zjistí, začne se jím ministerstvo zabývat. Právě tento úřad má evidenci politických stran na starosti.

Strana památník nakonec odhalila, ale bez kontroverzního nápisu. Původně mělo na kameni být, že tábor byl pouze pracovní a lidé tu umírali, protože nedodržovali hygienu.

Proti tomu vystoupili zástupci menšin, politikové a historikové. Ti například připomněli, že nedostatek hygieny byl problém všech koncentračních táborů, protože se v nich zkrátka nebylo kde umýt, ne proto, že by lidé byli nečistotní.

Od neděle je na připraveném balvanu nápis "Obětem", čímž se z něj podle zástupců strany stal pomník.

V Letech stával v roce 1942 sběrný tábor, v němž zahynulo přes 300 lidí. Další byli transportováni do koncentračního tábora v Osvětimi. Na místě tábora nyní stojí velkokapacitní vepřín.

Zkoumat registraci chce i resort spravedlnosti

"Policie o tom samozřejmě ví a bude záležitost řešit," řekl Zdeněk Zelenka z policejního prezidia k pokynu ministra.

Podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové by se měla policie zabývat například internetovými stránkami Národní strany.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec v pondělí řekl, že se obrátí na ministra vnitra se žádostí o přezkoumání registrace této strany. Oficiální žádost ale ještě nebyla odeslána.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám