Hlavní obsah

Brutální únik informací od Tuhého se nekonal. Došlo k chybě, řekl Blažek

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

K žádnému „brutálnímu úniku informací” nedošlo, protože žádná varovná SMSz okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého o chystaném zákroku protikorupční policie nepřišla. Naznačil to ve čtvrtek po jednání sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie její předseda Pavel Blažek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Ve čtvrtek kromě bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty komisi podal svědectví i vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů Milan Vaculík. Právě on prošetřoval onen „brutální únik informací“, z něhož bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek nařkl Tuhého. Následně na sebe oba podali trestní oznámení.

Tuhý měl podle Komárkova tvrzení upozornit nyní obviněného olomouckého podnikatele Davida Tesaříka na chystanou razii. Blažek ovšem po svědectví Vaculíka shrnul, že to všechno bylo jinak, než jak to prezentovala média či někteří vyšetřovatelé.

Chybu odhalila až komise?

„Ukázalo se, že s tou slavnou zprávou SMS to bylo úplně jinak, než se slýchávalo od některých představitelů orgánů činných v trestním řízení, a je zřejmé, že došlo k chybě při tom vyšetřování,“ shrnul Blažek. „Chybu pak přebíraly další a další orgány, které nelenily a běžely to dát do médií a všude možně jinde,“ dodal.

Pozastavil se nad tím, že to neodhalily orgány činné v trestním řízení, ale až sněmovní vyšetřovací komise.

Ačkoli zpočátku vůbec nechtěl naznačit, jaká chyba se měla stát, s tím, že veškeré podrobnosti sdělí až v závěrečné vyšetřovací zprávě komise, dodal, že věc se odehrála úplně jinak, než jak to bylo prezentováno v médiích, konkrétně v Lidových novinách.

Další podrobnosti až po výslechu státních zástupců

Ty na začátku srpna přinesly informaci o tom, že nyní obviněnému podnikateli Tesaříkovi měla přijít „varovná“ SMS z mobilu, v němž byla v minulosti vložena SIM karta Tuhého exmanželky.

Jak Právo v září informovalo, údajně varovná SMS ale neměla být odchozí, nýbrž příchozí. To znamená, že na mobil, v němž později byla SIM karta Tuhého exmanželky, měla naopak zpráva od Tesaříka přijít.

Podle Blažka při vyšetřování došlo k chybě, která mohla vystrašit veřejnost.

„Dnes byl vyslýchán ten, kdo vedl vyšetřování, a mimo jiné, a to zdůrazňuji, jeho svědectví to jednoznačně potvrdilo,“ odpověděl Blažek na otázku, jestli má nějaké důkazy. Nechtěl být konkrétní, dokud komise nevyslechne ještě státní zástupce z Olomouce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám