Hlavní obsah

Brno se chystá zastavět Žlutý kopec

Právo, Michal Šťastný
Brno

Známá vilová čtvrť, rozsáhlý nemocniční areál onkologického ústavu, ale také těžko přístupný terén plný zahradních chatek, zeleně i chátrajících staveb určují v současné době krajinný ráz brněnského Žlutého kopce. V příštích letech však čekají atraktivní lokalitu na Starém Brně zásadní změny.

Foto: P.P. Architects s.r.o.

Jeden z oceněných návrhů architektů na proměnu Žlutého kopce.

Článek

Městská část Brno-střed vyhlásila minulý rok veřejnou soutěž na architektonické řešení lokality o rozloze 35 hektarů, které je vymezeno z východu ulicí Trýbovou a na západní straně zástavbou při ulici Vinařská.

Porota ocenila, že vítězný návrh obsahuje přiměřenou intenzitu zástavby
Kateřina Dobešová, mluvčí Brna-střed

Nyní už radnice získala nejlepší studie, jež poslouží jako ideový podklad pro budoucí podobu. Nejlepší hodnocení komise si odnesl návrh architektů ze studia EA, jenž počítá například s tím, že zahrádky nahradí vilové domky a zároveň zůstane zachovalá velká část zeleně.

Další krok je územní studie

„Odborná porota například ocenila, že vítězný návrh obsahuje přiměřenou intenzitu zástavby, jejíž měřítko navazuje na kontext Žlutého kopce a vhodně definuje rozvojové plochy pro Masarykův onkologický ústav,“ popsala mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

O oživení Žlutého kopce se v moravské metropoli diskutuje desítky let. Poslední územně plánovací dokument je ale už téměř dvacet let starý a podle vedení radnice už neodpovídal současným požadavkům.

Koronavirus potvrzen i v Brně, onemocněla i 84letá žena

Koronavirus

Nové podklady tak dodali architekti, jejichž výsledky nyní chtějí radní předat magistrátu. „Nyní společně s vítězi dopracujeme podle doporučení poroty jejich návrh. Ten pak předáme městu Brnu, aby podle něj mohla vzniknout územní studie, která bude zásadním podkladem pro zahrnutí změn do nového územního plánu,“ řekl radní Brna-střed pro výstavbu a územní plánování Petr Bořecký (ANO).

Akce potrvá několik let

Dalším chystaným záměrem městské části je prověřit, jak co nejlépe zpřístupnit prostranství pěším, kteří na kopec míří z Mendlova náměstí okolo areálu pivovaru, nebo jak zahustit zástavbu při ulici Hlinky.

Celá přeměna oblasti potrvá několik let. Před zahájením prací totiž musí mít úřad vyřešené například majetkoprávní otázky. Zamýšlený projekt mohou právě majetkoprávní otázky zpozdit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám