Hlavní obsah

Brno je připraveno jednat o chobotnici

Právo, jac
BRNO

Pokud se pro futuristickou budovu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického v Praze nenajde místo, Brno ji přivítá. Právu to řekl primátor Roman Onderka (ČSSD), kterého údajně již od víkendu kontaktovalo několik politiků i představitelů kultury z Prahy. Blob by mohl stát v prostoru bývalých kasáren v Brně - Řečkovicích.

Článek

Jejich jména však nechtěl prozradit. Podle Onderky by Kaplického stavba, které se v Brně říká chobotnice, našla v jihomoravské metropoli svoje důstojné uplatnění. Je to podle něj město s bohatou tradicí moderní architektury, otevřené nekonvenčním řešením.

"Vážíme si schopných architektů a dovedu si představit, že by taková budova ve městě stála. Myšlenka zeleného oka nad Brnem mne láká. Nevešla by se samozřejmě do těsného historického jádra, ale měla by mít podobnou lokalitu nad městem, jaká se uvažovala v Praze," řekl primátor.

Podle něj by byl ideální prostor bývalých kasáren v Brně - Řečkovicích na severním okraji města. Tamní pozemky nyní patří zčásti městu, zčásti ministerstvu kultury, které tam staví muzejní objekty.

"Jsem si ovšem vědom, že to není jen technická nebo ekonomická otázka, stěhovat Národní knihovnu nebo její část do Brna. Máme však již zkušenosti s vytvářením podmínek pro centrální instituce justice a jsme připraveni o tom jednat," řekl primátor.

Ten zatím o nápadu nediskutoval ani s představiteli brněnské kultury či komunální politiky. "V tuto chvíli je to předčasné," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám