Hlavní obsah

Britové zachraňují Evropu od bruselského monstra, míní Klaus

Aktualizováno

Podle bývalého prezidenta Václava Klause změní rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie myšlení miliónů lidí na starém kontinentu. Klaus uvedl, že ostrovní země již potřetí začíná zachraňovat Evropu. Tentokrát od monstra, kterým je podle něj „bruselská elita”, řekl pro Český rozhlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

„Kolébka demokracie, kolébka kapitalismu, Velká Británie, která už dvakrát zachránila Evropu v posledních 200 letech, jednou od Napoleona, podruhé od Hitlera, tak teď potřetí začíná zachraňovat Evropu od jistého monstra, za které já považuji bruselskou elitu," řekl Klaus.

Rozhodnutí Britů podle něj nebude mít okamžitý dopad. „Nebude to mít dopad zítra, pozítří, popozítří. Já doufám, že lidé v jednotlivých zemích začnou reagovat,” uvedl.

Británie Evropu neopouští. Dává nám tolik potřebný signál a impuls ke změně i u nás
Václav Klaus

Podle něj radikálně pravicové strany neposílí. „Posílit mohou radikálně demokratické strany, demokratičtí lidé zaskočení dnešním vývojem EU. Ta mlčící většina se může pochlapit a vzchopit a něco začít dělat," dodal Klaus.

Úžasná příležitost

V komentáři, který Klaus se spolupracovníkem Jiřím Weiglem zveřejnil na svých stránkách, označil odchod Velké Británie za „úžasnou příležitost pro Evropu”, inspiraci a impuls.

„Británie Evropu neopouští. Dává nám tolik potřebný signál a impuls ke změně i u nás,” dodal a připomněl, že by měla skončit umělá centralizace a byrokratizace.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Podle Klause je rozhodnutí Britů důsledkem nespokojenosti, která léta rostla celou Evropou. Zdůraznil rovněž, že „za fiasko EU” nemohou Britové, ale Brusel.

Klaus: Ekonomický dopad na ČR bude nulový

Bývalý prezident byl v rozhlase dotázán i na ekonomický důsledek odchodu Británie na Česko. Ten podle něj bude nulový.

"Nula, nula, nula ... na 59. desetinném místě nula, nestane se vůbec nic," míní. Situaci přirovnal k rozpadu Československa, kdy se podle něj druhý den také nestalo vůbec nic, i když se zrušila měna. Označil to za neudálost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám