Hlavní obsah

Britové se jasně vyslovili pro brexit, komentují výsledky čeští politici

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Podle většiny českých politiků dali ve volbách Britové jasně najevo, že už chtějí ukončit tahanice kolem brexitu, a zvolili si charismatického vůdce, který je z EU vyvede. Ačkoliv ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ještě očekává složitá jednání a není přesvědčen, že Británie 31. ledna skutečně odejde, premiér Andrej Babiš považuje brexit za definitivní.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„V Británii zvítězil charismatický vůdce, moje krevní skupina. Brexit považuji za definitivní,” reagoval na výsledky voleb, v nichž drtivě zvítězili konzervativci vedení Borisem Johnsonem, český premiér Andrej Babiš. Opoziční předák Jeremy Corbyn by podle něj měl odstoupit.

Česká politická scéna se shoduje na tom, že je to cesta k jasnějšímu brexitu, už se ale rozchází v tom, kdy tak nastane a zda je to pro Česko dobře. Johnson v projevu oznámil, že Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu 2020.

Brexitu nic nebrání, odejdeme do konce ledna, potvrdil Johnson a šel si dát snídani

Evropa

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka bude vyjednávají ale ještě složité. „Myslím, že Britové už byli z politického patu unavení, i proto dopadlo hlasovaní takto. Velkou roli ve volbách opět sehrál Nigel Farage, i když tentokrát paradoxně tím, že se v řadě míst stáhl. Čekají nás vyjednávání o budoucích vztazích a to bude možná ještě náročnější. Pro Česko je nyní důležité soustředit se na budoucí spolupráci s Británií," komentoval výsledky český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

ODS: Jasný signál voličů

„Britští voliči dali jasný signál, že chtějí opustit EU a ukončit tahanice kolem brexitu. Konzervativní strana drtivě vyhrála. Současně se znovu ukázala síla britské demokracie,” komentuje výsledky předseda občanských demokratů Petr Fiala.

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

Evropa

Podle šéfa STAN Víta Rakušana je země i po volbách rozdělena napůl. „Když se podíváte na počet hlasů konzervativců vs. labouristů a liberálních demokratů, je to vlastně 1:1. Chápu ale, že (pravo)středoví liberálové nemohli volit nyní silně levicového Corbyna. Brexit Party propadla. Přesto jsme brexitu zase blíž,” uvedl Rakušan.

Z cesty směřující k brexitu nemají radost Piráti ani TOP 09, která dlouhodobě prosazuje cestu užší spolupráce v rámci Evropské unie. „Vítězství konzervativců v Británii dává naději, že bude ukončena agónie (ne)odcházení, která paralyzuje Brity i EU. Brexit jsem si nepřála, oslabí jak VB, tak nás, ale když už se tak stalo, bude lepší, že bude dokončen než jím trávit další roky,” reagovala na výsledky šéfka strany Markéta Adamová.

Bartoš: Je to posílení Skotů

„Umožní to rychle dokončit jednání o brexitu, a tím i další nezávislý vývoj zbytku EU. Nicméně odchod Británie považuji za velkou ztrátu pro celou Evropskou unii,” napsal Novinkám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zároveň vyzdvihl úspěch Skotské národní strany, která si brexit nepřeje. „Gratuluji Skotské národní straně, která je jedním z našich partnerů ve frakci v Evropském parlamentu, k významnému posílení. Doufám, že Velká Británie bude brát na zájmy Skotů zřetel, obzvláště s ohledem na jejich většinovou vůli setrvat v EU,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám