Hlavní obsah

Británii následovat nebudeme, Evropa si žádá reformu, vzkazují čeští politici

Právo, Novinky, kab, jas
Aktualizováno

Odchod Velké Británie z EU se nestane pro Česko vzorem, Evropa musí projít změnou, domnívají se čeští politici. Výsledek britského referenda hodnotí jako výsledek chybné politiky EU a jako šanci na reformu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Britové ve čtvrtek rozhodli o vystoupení z EU.

Článek

„Libra padá, Moskva slaví. Náklady budou veliké, a to nejen finanční a hospodářské. Musíme dokázat uchovat našim dětem společnou Evropu, reformovat ji a nedovolit roztrhat,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle jeho názoru ten, kdo si v Česku přál brexit, nebral v úvahu ochranu zájmů českých občanů. „Evropa bezpochyby musí projít v následujícím období změnou. V našem nejsilnějším zájmu je teď mít jasnou pozici v tom, jakou EU vlastně chceme a jakou roli v ní chceme hrát. Musíme dokázat uchovat dětem společnou Evropu a naše důstojné a bezpečné místo v ní,“ napsala TOP 09.

„Rozhodnutí britských voličů o vystoupení z Evropské unie je nejzávažnějším zásahem do poválečného procesu evropské integrace. Britové však o něm rozhodli nezpochybnitelně demokratickým způsobem, proto musíme jejich názor respektovat,“ napsal předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

„Věřím, že jak Velká Británie, tak EU budou v budoucnu hledat cestu k úzké vzájemné spolupráci a česko-britské vztahy budou na kvalitativně vysoké úrovni,“ dodal.

Britský odchod z EU by se však prý neměl stát pro Českou republiku vzorem. „I dnes, po britském referendu, jsem přesvědčený o tom, že místo ČR je v jádru Evropské unie. Považuji naše členství důležité nejen z ekonomických důvodů, ale pokládám je za nezbytné pro udržení stability v naší zemi. Je třeba si také uvědomit, že to byla právě EU, která se zasloužila o zatím nejdelší období míru na našem kontinentu,“ dodal Hamáček.

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš konstatoval, že „EU dostala facku, na kterou bude muset reagovat”. Připomněl, že problémy EU, které Britové kritizovali, nezmizely.

„Neměli bychom připustit, aby teď jádro unijních zemí nutilo členské země k hlubší integraci a k přijetí nevýhodných podmínek,” dodal na Twitteru k rozjíždějící se debatě o dalším vývoji.

Fiala: Chybná bruselská politika

Předseda ODS Petr Fiala vnímá rozhodnutí Britů odejít z EU jako důkaz chybné evropské politiky. „Brexit není 'chyba' Britů. Je důsledkem špatné bruselské politiky, která vede EU do slepé uličky a od krize ke krizi. Brexit je poslední šance na změnu. Prointegrační ideologové nevidí, že současná EU nemá podporu občanů a neposiluje Evropu. Musíme ji změnit!“ napsal na Facebooku.

„Pro 'Odejít' se vyjádřila dostatečně silná většina. Jasně to ukazuje, že vůle vlád jednotlivých zemí nemusí být shodná s vůlí jejich občanů a zejména ne s rozhodováním byrokratů, kteří zcela ztratili kontakt s potřebami lidí,” uvedl k výsledkům šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Pro občany České republiky bude jistě velmi zajímavé, jaké dopady, jak pozitivní, tak negativní, takové rozhodnutí bude mít pro život lidí ve Velké Británii,” dodal.

Brexit uvítalo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „Rozhodnutí vyjádřené v referendu je důkazem obrovské demokratické tradice Velké Británie, je důkazem hrdosti, nezávislosti a svobodné vůle britských občanů,“ napsalo hnutí.

Rozhodnutí přivítali i Svobodní, kteří podobně jako Okamurova SPD prosazují uspořádání referenda také v České republice. „Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že nechtějí už být v EU,” dodal jejich předseda a europoslanec Petr Mach s ohledem na vyjednávání budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU.

EU je v ohrožení, míní Pospíšil

Z výsledku referenda si podle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila musí Evropská unie vzít ponaučení. „Plně respektuji rozhodnutí britského lidu, ale nebudu zapírat, že mě to mrzí. Já bych nehlasoval pro odchod Británie z EU. Británii to poškodí, a hlavně to oslabí EU. Z takového hlasování mají radost takoví politici jako Putin nebo Le Pen,“ řekl Právu.

Riziko dominového efektu v EU podle Pospíšila je. „Ve státech posílí síly s antievropskou tendencí. Bude záležet na tom, jak Brusel zareaguje na odchod Británie. Jestli to bude chtít Británii osolit, tak budou antievropské tendence narůstat,“ myslí si Pospíšil.

„Pokud EU přežije – a EU je v ohrožení – tak třeba jednou ještě Velká Británie požádá o členství. Ale to už nebude za tak výhodných podmínek, jaké měla dnes,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám