Hlavní obsah

Březnici na Zlínsku zasáhla blesková povodeň

Právo, alf
Zlín
Aktualizováno

Rozsáhlé škody způsobila blesková povodeň v Březnici u Zlína. Obec s 1200 obyvateli se v pondělí večer potýkala s více než padesátiletou vodou, která zaplavovala desítky sklepů a podemílala silnice a přístupové mostky k jednotlivým domům.

BEZ KOMENTÁŘE: Bleskové povodně v BřezniciVideo: obec Březnice

 
Článek

Místní podobně velkou vodu nepamatují. „V Březnici jsme měli hlášeno do desíti zásahů. Ale ve skutečnosti jich mohlo být mnohem víc. Když přijeli hasiči k jednomu zaplavenému sklepu a viděli, že sousední je na tom podobně, zůstali na místě a pomáhali i v okolí,“ vysvětlil Roman Žemlička z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Husté přívalové deště zaplavily Březnici kolem šesté hodiny podvečerní. Poslední vůz hasičů ukončil zásah po půlnoci na úterý.

„Během hodiny se zvedla hladina potoka z pár centimetrů na dva až tři metry,“ uvedl starosta Březnice Josef Hutěčka (SNK). Poškozeny byly především sklepy rodinných domů, ze kterých místní jednotka hasičů vyčerpávala vodu do pozdních nočních hodin. „V současné době sčítáme škody. Vyzvali jsme obyvatele, aby nahlásili na obecní úřad poškození a vyčíslili škodu. Ještě večer se začala organizovat vzájemná pomoc, kdy koordinujeme požadavky na úklid a odklízení bahna s nabídkou pomoci od ostatních občanů,“ doplnil Hutěčka.

Míra solidarity je velká a lidé sami nabízejí dobrovolnickou pomoc. Podle starosty došlo při bleskové záplavě k poškození některých obecních komunikací a mostů.

Po celé východní Moravě hasiči v pondělí večer vyjížděli celkem k 76 hlášeným událostem. Stejně jako v Březnici je ale počet uskutečněných zásahů mnohem vyšší. Hasiči čerpali vodu z garáží, sklepů a jiných prostor. Některé události se týkaly odstraňování stromů a bláta z komunikací.

Nejvíce zásahů bylo hlášeno v okresu Zlín, kde hasiči vyjeli k 64 případům. „Zvláště v době od 18 do 19 hodin to přímo ve Zlíně vypadalo, jako kdyby se otevřely všechny zdroje vody,“ poznamenal Žemlička.

Došlo mimo jiné ke vniknutí vody do podzemních garáží nákupního centra Albert v místní části Prštné, k zaplavení zrekonstruovaného objektu obchodního domu Zlín na náměstí Práce i restaurace na ulici Zarámí. V jednom případě profesionální hasiči ze Zlína vyjeli k odstranění stromu rozštípnutého bleskem na ulici Růmy.

Bouřky s přívalovým deštěm zaměstnaly odpoledne a večer také hasiče v Jihomoravském kraji nebo na Náchodsku v Královéhradeckém kraji.

BEZ KOMENTÁŘE: Blesková průtrž zcela ochromila ZlínVideo: Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám