Hlavní obsah

Březina bude kandidovat na šéfa lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Europoslanec Jan Březina ve čtvrtek oficiálně oznámil, že bude kandidovat na šéfa KDU-ČSL. Lidovci si šéfa strany budou volit v červnu v Kroměříži. O kandidatuře uvažují i další.

Foto: archív, Právo

Europoslanec Jan Březina

Článek

Stávající předseda Jiří Čunek, který v rámci rekonstrukce vlády opouští ministerstvo pro místní rozvoj, se zatím nerozhodl, zda bude nejvyšší post v KDU-ČSL obhajovat.

Březina, který dlouhodobě patří mezi hlavní odpůrce současného předsedy Jiřího Čunka, usiluje o předsednické místo hlavně proto, že chce zastavit štěpení KDU-ČSL.

Chtěl bych stranu sjednotit, říká Březina

„Moje představa je taková, že budu sjednotitelem strany a že budu povzbuzovat diskuzi, abychom mohli pro společnost udělat co nejvíce,“ uvedl Březina.

Současnou situaci, kdy se strana rozdělila na křídla okolo Čunka a ministra financí Miroslava Kalouska, považuje za škodlivou. „Křesťanská demokracie je podle mých představ strana pravostředová a sociálně citlivá, proto do strany patří obě takzvaná křídla,“ uvedl Březina. Dodal, že v Evropě viděl jak vypadá skutečná křesťanská demokracie a chtěl by ji zavést i v Čechách.

Kromě dlouholetých témat jako je rodina, venkov či podpora malého a středního podnikání, by chtěl voliče oslovit i tématy týkajícími se hospodářské krize a energetiky.

Poplatky by měly být pouze regulační, misím dává zelenou

Konkrétně se vyjádřil k otázce daní, poplatků a vojenských misí. „V krizi jsem ochoten připustit progresivní zdanění,“ uvedl.

Koaliční vláda na popud ODS přitom prosadila daň rovnou. Přivítal by i korekci poplatků, které by měli zůstat pouze regulační. „Platit by neměli samozřejmě matky s dětmi, dárci orgánů a děti,“ uvedl Březina.

Vojenské mise podporuje. „Měli bychom bojovat s terorismem v zemích, odkud pochází, alespoň budeme mít méně práce doma,“ poznamenal Březina.

Další zájemci zkoumají terén

Kandidaturu na šéfa lidovců zvažují i další - například náměstek ministra zemědělství Karel Tureček, autor Tříkrálové výzvy na podporu ministra financí Miroslava Kalouska nebo místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová. "Pokud dostanu nominaci, tak budu kandidovat,“ řekla nedávno Právu Šojdrová.

"Nevylučuji žádnou možnost, bude záležet na diskusi v Pardubicích,“ řekl ke své možné kandidatuře vicehejtman Pardubického kraje a první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Ministr Cyril Svoboda, který nahradí Čunka na ministerstvu pro místní rozvoj, bude na sjezdu usilovat na funkci ve vedení strany, ale zatím neřekl, o jak vysokou.

Poslanec Ludvík Hovorka Březinu podporovat nebude. „Já budu volit za předsedu toho, kdo KDU vrátí ke křesťansko-sociálnímu programu“ řekl Právu Hovorka.

Šéf poslanecké frakce Pavel Severa Březinův úmysl přivítal. „Čím více kandidátů, tím větší soutěž myšlenek,“ uvedl Severa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám