Hlavní obsah

Brexit je amputace, myslí si Zaorálek a vyzval k rychlému odchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl, že Británie by žádost o vystoupení z EU měla podat co nejdříve a neměla by dále čekat. Odchod Británie označil za amputaci a vyzval k debatě o příčinách nejen v EU, ale také v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Pavel Telička, Lubomír Zaorálek a Jan Zahradil byli v neděli hosty diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

„Británie musí podat žádost o vystoupení co nejdříve. Představy, že může počkat, jsou absurdní. Nemůžeme akceptovat vztah, že si země podrží nějaké výhody. Náš názor na odchod byl takový, že toho velmi litujeme,“ konstatoval Zaorálek.

Jak dále doplnil, EU dostala do zubů a situaci označil za amputaci. „Přirovnal bych to k amputaci, není to legrace a musíme si říct, co se stalo. Vina je na premiérovi Davidu Cameronovi, vyhnal Brity na stromy, a pak je v kampani přemlouval, ať slezou dolů,“ rozohnil se Zaorálek.

Podle něj se musejí hledat příčiny odchodu Británie. V pondělí budou o brexitu v Praze jednat ministři zahraničí visegrádské čtyřky a Německa.

K demisi by nikoho podle svých slov nevyzýval, ale někteří lidé v EU by ji měli zvážit. „Jean-Claude Juncker není muž na svém místě, ale problém je větší. Potřebujeme držet zbytek EU pohromadě a pustit se do praktických problémů,“ upozornil ministr.

Jednání na několik let

Chtít odchod předsedy Evropské komise Junckera je podle eurokomisařky Věry Jourové v této situaci špatné. „Je to hysterický názor, destabilizovalo by to tuto instituci. Juncker řekl, že se necítí být odpovědný za odchod. Obhajovat EU měl Cameron. Potřebujeme stabilizaci a plán, jak budeme pokračovat dál,“ reagovala v Otázkách Jourová s tím, že podat žádost až v říjnu je pozdě.

Podle europoslance Jana Zahradila nehrají tři měsíce na podání žádost o odchod Británie žádnou roli. „Jednání mohou trvat několik let. Je jedno, jestli notifikace přijde teď, nebo v říjnu. Pak bude následovat dvouletá lhůta, ale to neznamená, že to tím končí. Nikdo to ještě nevyzkoušel. Jednání budou komplikované, tři měsíce nehrají žádnou roli,“ sdělil Zahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám