Hlavní obsah

Branný výcvik a zbrojní průkazy. Okamura nastínil plány, jak opustit NATO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě, že by se Česká republika byla schopna sama bránit, měla by se otevřít diskuse, zda neodejít z NATO. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl šéf SPD Tomio Okamura. Jako jeden z argumentů uvedl, že v Severoatlantické alianci nejsou ani Rakousko, ani Švýcarsko. SPD chce zavést branný výcvik a dávat zbrojní průkazy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura

Článek

Novináři se představitelů SPD ptali na postoj k NATO poté, co byl poslanec Radek Koten z Okamurova hnutí potvrzen jako šéf sněmovního bezpečnostního výboru. Koten na sociálních sítích několikrát sdílel články požadující odchod z EU i Severoatlantické aliance, za což je kritizován od některých politiků. [celá zpráva]

„Naše armáda je v současnosti schopná bránit pouze území Středočeského kraje, bez NATO bychom v případě nějakého konfliktu neuspěli,“ odpověděl Koten na dotaz, zda by ČR měla z Aliance vystoupit.

Podobně to vidí i Okamura. „Kdyby byla ČR obranyschopná, tak je to k diskusi. Ideální model by byl, aby Česká republika dokázala bránit sebe sama. Ani Rakousko není v NATO, ani Švýcarsko není v NATO,“ prohlásil.

Nepovinný branný výcvik

„My jsme vlastenecké hnutí a součástí programu je posílení role české armády, aby nehájila zájmy cizích mocností. Kdybychom odešli z NATO v současném okamžiku, ocitli bychom se v bezpečnostním vakuu. Máme koncepci na to, aby to tak nebylo. Chceme, aby ČR měla zajištěnou obranyschopnost,“ nastínil Okamura.

SPD chce proto zavést nepovinný branný výcvik, který by trval osm týdnů. Na konci by potom každý dostal zbrojní průkaz.

Okamura řekl, že mu vadí, když člen NATO okupuje jinou zemi, konkrétně zmínil Severní Kypr. „To standardní není, a NATO k tomu mlčí,“ podotkl.

Anketa

Souhlasíte s plány SPD na vystoupení z NATO?
Ano, měli bychom být schopni bránit se sami
48,1 %
Ne, je to nesmysl, který nic dobrého nepřinese
49,8 %
Je to fuk, kdyby přišla válka, beztak se vše změní
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2763 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám