Hlavní obsah

Bradáčová: Stíhání se zastaví u třinácti našich velkých kauz

Právo, ČTK, Radim Vaculík
Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) už má předběžně jasno, že hned u třinácti velkých hospodářských kauz, které tamní žalobci dozorují, budou muset soudy stíhání obviněných zastavit. Právu to ve středu řekla šéfka VSZ Lenka Bradáčová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Jmenovala třeba případ kolem konkurzního soudce Jiřího Berky, manažerů Komerční banky, fondu Trend, společnosti KTP Quantum, firmy Private Investors, kauzu Český dům, ale i věc kolem bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského, a především pak kauzu miliardového krácení daní v rámci obchodů s pohonnými hmotami společností Bena a Tukový průmysl, kde byla poškozena státní ropná firma Čepro. Stát tam na daních měl přijít o více než 2,6 miliardy korun.

Bradáčová doplnila, že všech 13 případů už leží na soudech a nejde tedy o věci, u kterých ještě nebyla podaná obžaloba, takovou prý vrchní žalobci nenašli žádnou. „Jde o věci starší osmi let, kde ještě nepadlo pravomocné odsouzení. Všechny kauzy jsou v řízení před soudem, a proto přezkum, zda podléhají amnestii, budou činit soudy,“ řekla ve středu Právu Bradáčová.

Doplnila, že ale například v případu kolem konkurzního soudce Berky není jasné, zda se amnestie dotkne všech skutků, pro které je obžalován, protože z některých byl obviněn ve lhůtě kratší než osm let. „Myslíme si, že u něj by nemuselo být zastaveno všechno, ale někteří z té věci úplně vypadnou. Už teď mohu říci, že tu kauzu amnestie určitě zasáhne,“ míní Bradáčová.

Amnestie i pro herečku Rázlovou

Amnestie prezidenta Václava Klause se s největší pravděpodobností vztahuje i na bývalé manažery Agroplastu obviněné z nelegálního obchodování se zbraněmi nebo bývalou herečku Reginu Rázlovou obžalovanou v souvislosti s krachem vývozní společnosti Skloexport. Řekl to ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Bývalým manažerům Agroplastu Petru Perničkovi a Zbyňku Švejnohovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba tvrdila, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence.

Regina Rázlová byla skoro před deseti lety obžalována ze zneužívání informací v obchodním styku a poškozování věřitele v kauze libereckého Skloexportu. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu Rázlové, která bývala předsedkyní představenstva Skloexportu, bylo řízení před několika lety přerušeno. Podle obžaloby Skloexport přišel v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů ze svých zahraničních zastoupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii

Prezident Václav Klaus v úterý ve svém novoročním projevu uvedl, že vyhlašuje dílčí amnestii. Platit má od středy. Klaus například promíjí některé podmíněně...

Výběr článků

Načítám