Hlavní obsah

Bouřky se přesunuly na Moravu a do Slezska

• Aktualizováno

Silné bouřky s přívalovými dešti se v sobotu odpoledne prohnaly Libereckým krajem. Hasiči nejčastěji odklízeli popadané stromy a čerpali vodu ze zatopených sklepů. Později odpoledne bouřky dorazily do východních Čech, na Moravu a do Slezska. Na východě republiky v sobotu před příchodem studené fronty padla řada teplotních rekordů.

BEZ KOMENTÁŘE: Českem se prohánějí silné bouřky, na Liberecku lámal vítr stromyVideo: pro Novinky Lukáš Fencl

 
Článek

V Jeronýmově ulici v Liberci se před 14:00 zranil jeden z účastníků běhu Run in Colors. Policie původně informovala, že byl zasažen bleskem.

"Muž byl zraněn elektrickým proudem při vytahování šňůry ze zásuvky. Jeho stav je stabilizovaný," řekl mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Zraněnému je 25 let.

Foto: pro Novinky Lukáš Fencl

"Muž byl zmaten a uváděl, že byl asi zasažen bleskem nebo proudem. V té době zrovna v místě, kde se pohyboval, blesk udeřil," řekla ČTK liberecká policejní mluvčí Vladimíra Štrýtová.

Polámané stromy a neprůjezdné silnice

V části Českého Dubu Libíč silný vítr strhl střechu jedné z budov. Na řadě míst byl kvůli popadaným stromům zablokován provoz, zcela neprůjezdné byly například silnice z Trávníčku na Libíč a z Nechálova na Podhoru.

Silnice byly pokryty souvislou vrstvou listů a větví, hasiči zasahovali u desítek popadaných velkých stromů.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR Video: www.chmi.cz

Vlaky měly zpoždění kvůli odklízení větví z trati Hodkovice nad Mohelkou - Rychnov u Jablonce nad Nisou. Do spadlého stromu narazil osobní vlak na trati Smržovka - Josefův Důl.

V Libereckém kraji, kde bouřku doprovázel i silný vítr, napršelo nejvíce v Doksech, kde spadlo 25 milimetrů. V Ústeckém kraji nejvíce naměřili meteorologové na Teplicku, a to 15 milimetrů.

Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami pro většinu území republiky. Odpoledne se silné bouřky vyskytovaly rovněž na Vysočině, v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Další oblačnost do Čech přichází od západu.

„Předfrontální bouřky se přesunuly na východ republiky, zatímco od západu se nasouvá oblačnost a počasí samotné fronty,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Lukáš Fencl

Zatopený podjezd v Doksech na Liberecku

„Ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině se na studené frontě vytváří linie bouřek, které budou pravděpodobně zesilovat a postupovat k severovýchodu,” uvedl odpoledne Český hydrometeorologický ústav.

Na východě republiky padaly rekordy

Na Moravě a ve Slezsku vystupovaly v sobotu místy teploty nad 31 stupňů Celsia. Padaly rovněž teplotní rekordy.

V Bystřici pod Hostýnem, kde se měří 103 let, vystoupala teplota na 32,1 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1950 tak byl o desetinu stupně překonán.

V Ostravě-Porubě bylo dokonce 34,2 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2007 byl na stanici, která měří celkem 48 let, o celé tři stupně nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám