Hlavní obsah

Bouřkové mraky jsou v nebývalé výšce 15 km, hrozí silné lijáky a kroupy

Územím České republiky postupuje v úterý odpoledne výrazná bouřková linie, která se začala projevovat na východě území a postupuje k severu. Bouřkové mraky se nacházejí ve výšce 15 kilometrů, což podle vyjádření mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka není příliš časté.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Mraky dosahují výšky 15 kilometrů, možná i výš, což nebývá tak časté. Většinou jsou do výšky zhruba 11 až 13 kilometrů," řekl Novinkám Dvořák.

Podle radarových odrazů s sebou tato oblačnost přinese téměř jistě přívalové srážky a zřejmě i krupobití. "Ty odrazy jsou nejsilnější, jaké vůbec mohou být," uvedl Dvořák.

V podvečer se tzv. linie instability, tedy laicky řečeno pásmo bouřek z tepla, nacházela v přímce zhruba mezi Vranovem nad Dyjí až po Šumperk. Postupuje k severu rychlostí zhruba 30 kilometrů za hodinu. Je tedy možné počítat s tím, že zasáhne východ Čech, tedy Pardubice či Hradec Králové a bude postupovat až směrem na Krkonoše.

"Podle radarových odrazů jsou tam tři nebo čtyři jádra s možností krupobití. Nedají se vyloučit i nějaké škody," řekl Dvořák.

Česko zasáhly bouřky s krupobitímVideo: Novinky

Bouřlivé počasí trápí Česko už od konce minulého týdne. Změna se dá podle Dvořáka očekávat až ve středu a v noci na čtvrtek. "Od západu přijde slabá zvlněná studená fronta. Přinese trvalejší slabší déšť, ani se příliš neochladí, ale ukončí se toto bouřkové období,"sdělil Novinkám meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám