Hlavní obsah

Bořivoj Šarapatka

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Bořivoj Šarapatka byl do Sněmovny zvolen na základě voleb v roce 2010. Kandidoval v Olomouckém kraji jako nestraník za TOP 09. Jako poslanec působil do roku 2013.

Šarapatka, ekolog, vysokoškolský pedagog a držitel tří patentů v oblasti netradičních zdrojů energie, se narodil 1. července roku 1959. Přednáší na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci - Katedře ekologie a životního prostředí. Je ženatý a má dva syny.

Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a pokračoval postgraduálním studiem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Má za sebou několik zahraničních stáží, například na Švédské zemědělské univerzitě v Uppsale či na University of Nebraska v americkém Lincolnu. Je členem řady odborných společenství, komisí a výborů věnujících se životnímu prostředí, publikuje odborné články. Od roku 2010 je členem TOP 09.

Ve Sněmovně pracoval jako místopředseda výboru pro životní prostředí. Byl zároveň členem Stálé delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Poslancem byl do roku 2013.

Mezi lety 2002 až 2006 byl zastupitelem města Olomouc. V roce 2012 byl pak zvolen zastupitelem Olomouckého kraje. Funkci vykonával do roku 2016, kdy se mu mandát nepodařilo obhájit.

Články k tématu