Hlavní obsah

Bobošíková se otřela o Kubu a Němcovou: Bez Klause by myli schody

Právo, Jan Martinek

Jana Bobošíková, předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru, se opět pustila do představitelů ODS. Vadí jí reakce lídrů ODS na rozhovor exprezidenta Václava Klause pro MF Dnes v minulém týdnu. Klaus se k podpoře Hlavu vzhůru přihlásil a zároveň nedoporučil lidem, aby volili ODS. Představitelé strany pak Klausovi vrátili úder.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Volební blok Jany Bobošíkové v září podpořil exprezident Václav Klaus.

Článek

Podle Bobošíkové byly jejich reakce za hranicí vkusu. „Byly to reakce lidí, kteří by bez Václava Klause buď myli ve Žďáru schody, nebo by léčili v nějaké zapadlé nemocnici,“ řekla v pondělí Bobošíková novinářům.

Byla to narážka na nejužší vedení ODS: ze Žďáru nad Sázavou pochází volební lídryně ODS Miroslava Němcová, předseda ODS Martin Kuba je původní profesí lékař.

Klaus není sám

Bobošíková se rovněž vysmála médiím, podle kterých Klaus zůstal se svými euroskeptickými názory sám. „Jeho názor sdílí přes padesát procent občanů ČR, pět procent Němců, kteří dali ve volbách hlas Alternativě pro Německo, i britští občané, kteří chtějí uspořádat referendum o vystoupení z EU,“ řekla Bobošíková.

Není to poprvé, co se Hlavu vzhůru tvrdě vymezila vůči ODS: ve svých volebních inzerátech například tvrdí, že v ODS „zůstala arogantní smečka“.

Řešili i Svěráka

Blok Hlavu vzhůru v pondělí také zareagoval na scenáristu a textaře Zdeňka Svěráka: ten dříve oznámil, že zvažuje na hnutí žalobu kvůli tomu, že do své hymny použilo sousloví „metelesku blesku“, známé z jeho filmu Marečku, podejte mi pero.

Svěrák chtěl vysouzené peníze poskytnout na centrum Paraple, které pomáhá postiženým. Autor popěvku, bývalý člen ODS Tomáš Úlehla, v pondělí oznámil, že hnutí Hlavu vzhůru věnovalo centru Paraple třicet tisíc korun. „Vyslyšeli jsme přání pana Svěráka a ušetřili mu čas, který by strávil běháním po soudech,“ řekl Úlehla.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus v obležení novinářů podepisuje knihu Deset

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ODS Martin Kuba poskytl ve čtvrtek 3. října 2013 rozhovor deníku Právo

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Tomáš Úlehla

Také řekl, že si Zdeňka Svěráka váží, a že ho jeho reakce překvapila. „Nenapadlo mě, že by tak velký umělec takto reagoval na něco, co si spíše zaslouží uznání. Naopak jsem mu tímhle pomohl zpropagovat jeho film, ke kterému by se dnešní mladí lidé třeba nedostali,“ řekl Úlehla.

Reklama

Související články

Bobošíková vysává pražskou ODS

Volební blok Hlavu vzhůru!, který vede Jana Bobošíková a minulý týden jej podpořil i prezident Václav Klaus, se stal útočištěm nejen pro bývalé poslance ODS...

Výběr článků

Načítám