Hlavní obsah

Blokování webů nebo zákaz hraní pro lidi v nouzi. Sněmovna schválila novou regulaci hazardu

Novinky, zpe, jas
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí bude mít nově kompetenci zablokovat internetové stránky s nelegálním obsahem. Dolní komora totiž ve středu schválila „velkou” vládní novelu zákona o regulaci hazardu. Automaty si už nově nezahrají lidé, kteří pobírají sociální dávky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poslanci ve středu nepodpořili pozměňovací návrh Jana Farského (TOP 09 a Starostové), který chtěl, aby o blokaci rozhodovaly soudy nebo aby byly sporné paragrafy vypuštěny úplně.

Pro pozměňovací návrh Farského hlasovalo pouze 35 poslanců, proti jich bylo 79. Návrh podpořili kolegové z jeho poslaneckého klubu a většina poslanců ODS. Proti byli zákonodárci z ANO a většina klubu ČSSD. Dvacet sociálních demokratů se spolu s většinou komunistů zdrželo.

Poslanec ještě před hlasováním varoval před otevřením pomyslné Pandořiny skříňky a připomněl, že „těžko bude cesty zpět“.  Farský rovněž kolegy seznámil se stanoviskem předsedy Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) Jána Simkaniče, který před cenzurou rovněž varoval.

„Z rozhodnutí ministerstva financí bude moci být zablokována jakákoliv internetová stránka. Bude-li toto odsouhlaseno, bude mít tato země o kousíček svobody méně,“ komentoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritice oponoval. „V žádném případě nelze hovořit o cenzuře nebo porušování ústavy a už vůbec nelze hovořit o těchto opatřeních jako o neúčinných,“ řekl v úvodním slově.

Zákaz pro lidi na dávkách

Zákon také nově stanoví, že hazard nebudou moci hrát lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. Dotyční by byli uvedeni ve speciálním rejstříku, do něhož by se mohli lidé nechat zapsat i dobrovolně.

Pokud by tak člověk uvedený v rejstříku chtěl sázet on-line nebo hrát v kasinu, měl by smůlu, neboť by si nemohl zřídit konto, případně by nebyl vpuštěn do herny.

Vyšší daně

Sněmovna také rozhodla o novém zdanění hazardu. Od roku 2017 budou platit dvě sazby. Na technická zařízení by se měla vztahovat daň ve výši 35 procent, pro zbývající hazard by byla sazba 23 procent. Šéf státní kasy varoval, že výnos klesne o 450 miliónů korun.

Babiš totiž původně navrhoval, aby platily tři sazby. Kurzové sázky by se podle něj měly danit 25 procenty, loterie třiceti a technické hry 35 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám