Hlavní obsah

Blokovaní webů je technicky nedomyšlené, řekl vládní koordinátor Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh na blokování webů podezřelých z provozování nelegálních hazardních her úředníky ministerstva financí je technicky nedomyšlený, řekl ve čtvrtek novinářům vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza (ČSSD). Záměr je součástí zákona o přísnější regulaci hazardu, který dnes schválil senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza (ČSSD)

Článek

Odpůrci blokování webů chtějí ve svých aktivitách pokračovat i po přijetí normy, nyní zvažují své možnosti.

Samotné ustanovení o možnosti blokace internetových stránek podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka k potírání nelegálních her nepřispěje.

"Navrhovaný způsob regulace nedokáže zamezit přístup účastníků k předmětným stránkám, a tudíž nesplní deklarovaný cíl. Navíc náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby," uvedl.

Babišovo ministerstvo přípravu nezvládlo

Podle Prouzy ministerstvo financí nezvládlo přípravu návrhu k blokování webů s nelegálním hazardem. "Poté, co doběhne legislativní proces, budeme hledat cestu, jak to napravit," řekl ve čtvrtek novinářům.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá námitky, že jeho úřad novou pravomocí kvůli obecné formulaci normy dostane možnost zakázat jakékoli webové stránky. "Skutečně se nejedná o cenzuru internetu," prohlásil.

Zákon ukládá povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístupu na internetové stránky, které Babišovo ministerstvo podle vlastního uvážení zařadí na seznam nepovolených internetových her. Opoziční zákonodárci chtěli tuto pravomoc delegovat na soudy, to ale ministerstvo odmítlo s tím, že je to zdlouhavé.

Proti cenzuře internetu chtějí i po přijetí zákona postupovat jeho odpůrci, řekl výkonný ředitel doménového sdružení CZ.NIC Ondřej Filip, který stojí za iniciativou "Přichází cenzor".

"Rozhodnutím poslanců a senátorů došlo k narušení internetové svobody v této zemi. Díky tomuto rozhodnutí jsme se na mapě světa posunuli od demokratických zemí k těm, jimž slovo svoboda a svobodný přístup k informacím mnoho neříkají. Mrzí nás, že nebyly vyslyšeny naše argumenty týkající se technických aspektů blokování internetu," řekl Filip.

Nikde v Evropě

Systém, který umožňuje, aby o blokování vybraných stránek rozhodoval úředník ministerstva financí, nemá podle Filipa v Evropě obdoby.

Ustanovení umožňující blokování webů kritizují internetové a telekomunikační firmy i profesní organizace jako Sdružení pro internetový rozvoj, Svaz průmyslu a dopravy nebo ISP Alliance. K iniciativě "Přichází cenzor" se připojilo přes 150 firem a v anketě hlasovalo přes 18 000 lidí. Přes 97 procent z nich bylo proti blokování internetu.

Anketa

Je podle vás správné, aby ministerstvo financí mohlo bez rozhodnutí soudu samo blokovat webové stránky?
Ano
6,6 %
Ne
93,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6413 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám