Hlavní obsah

Blokování restitucí vyvolává protináboženské nálady a uráží věřící, tvrdí církve

Novinky, jas

Chování opozice, které se na poslední schůzi Sněmovny obstrukcemi podařilo zabránit hlasování o církevních restitucích, ve středu odsoudili předsedové České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí. Nevkusná a účelová rétorika podle nich "vyvolává protináboženské a proticírkevní nálady" ve společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

"Místo věcné diskuse se vytvořil prostor pro politický boj, z nějž se zcela vytratil morální aspekt a podstata věci, kterou je náprava křivd, spáchaných komunistickým režimem," stojí v prohlášení. Církvím vadí zejména skutečnost, že jsou jim podsouvány "nejrůznější nečestné pohnutky a jsou očerňovány z nepoctivosti".

"Jsou tak uráženi fakticky všichni věřící, žijící v naší zemi," stojí ve společném prohlášení, pod nímž jsou podepsáni předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

"Církve a náboženské společnosti jsou přesvědčeny, že sledování vlastního politického prospěchu při obstrukčním blokování práce parlamentu, jehož jsme byli nyní svědky, je popřením pravidel demokracie a ve svém důsledku citelně poškozuje celou naší zemi," připomněli zákonodárcům ČSSD, KSČM a VV, kteří církevní restituce v nynější podobě odmítají.

Církve zdůraznily, že nehodlají znovu opakovat argumenty, které podle nich vedly k přijetí kompromisního návrhu vyrovnání. "Není naším cílem vyvracet vyvrácené a vysvětlovat vysvětlené," stojí doslova v prohlášení.

Církevní restituce
Církve by podle vládního návrhu měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám