Hlavní obsah

Blokády zaměříme proti papalášům, oznámily odbory

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Odboráři sdružení v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) a Asociaci samostatných odborů (ASO) v pondělí odpoledne oznámili, že čtvrteční stávku doplní i demonstrace na pražském Palackého náměstí. Šéf ASO Bohumír Dufek dodal, že stávku doplní blokády, které však budou primárně zaměřeny "proti papalášům".

Foto: Radek Plavecký, Právo

Demonstrace odborů a tradiční komplikace v dopravě

Článek

"Věřím, že naši papaláši to pocítí na vlastní kůži," dodal Dufek a odmítl, že by byly blokovány hraniční přechody a důležité komunikace, jak odbory avizovaly minulý týden. "Myslím, že můžeme říct, že kdo se nedostane hromadnou dopravou, nechť vyrazí do Prahy autem," mírnil Dufek obavy z blokád.

Plánované čtvrteční stávky v dopravě se podle Dufka zúčastní zhruba 120 000 lidí. Tvrdí, že se bude jednat o největší protest v dějinách České republiky. V Česku nicméně už v minulosti byly odborářské protesty, kterých se zúčastnilo výrazně více lidí.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl dodal, že stávka nemá být zaměřena proti občanům, ale proti  vládě a jejím reformám.

Předáci vyzvali své členy, aby v případě sympatií se stávkou, vyjádřili stávkujícím "aktivní podporu". Naznačil, že například školští odboráři by mohli krátce přerušit svou práci.

Dufek uvedl, že blokády odboráři upřesní ve středu po jednání s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Podobu a množství blokád odbory opakovaně mění
Původně odbory hovořily o nespecifikovaných blokádách. O víkendu oznámily, že v pondělí vlastně chtěly blokovat silnice pouze na dvou místech, mj. u sídla vlády. Následně začaly hovořit o masivních blokádách, které mohou přerůst v živelné akce.
V pondělí možná i pod dojmem veřejného mínění, které blokády odsuzuje, odboráři uvedli, že chtějí blokovat toliko papaláše

O místa se nebojíme, vzkázaly odbory Klausovi

Dufek na tiskové konferenci dodal, že odboráři se o svá místa nebojí. Reagoval tak na slova prezidenta Václava Klause, který naznačil, že podniky by se mohly se stávkujícími zaměstnanci rozloučit a nahradit je jinými. [celá zpráva]

Na Palackého náměstí před budovou ministerstva zdravotnictví se ve čtvrtek od devíti hodin uskuteční demonstrace.

Odboráři následně znovu kritizovali předběžné opatření, kterým soud zakázal původní protest plánovaný na pondělí. Hodlají se proti němu odvolat, neboť podle nich má řadu formálních i věcných chyb.

Dufek si rovněž postěžoval, že na odboráře, kteří chtějí stávkovat, je ze strany zaměstnavatelů vyvíjen "neúměrný nátlak".

Nečas: papaláši jste vy

Premiér Petr Nečas (ODS) zopakoval, že odborům právo na stávku neupírá, ale podle něj se nyní zapojují do politického boje a jdou vstříc levici. „Není možné očekávat, že vláda bude plnit program ČSSD, KSČM, popřípadě odborů,“ řekl šéf vlády.

Ohradil se také proti nařčení ze strany odborů, že s nimi nikdo nevyjednává a připomněl například, jak odbory odmítaly přijít na jednání tripartity. Zároveň vyzval odbory, aby zvážily formu a rozsah protestu a vrátily se k jednacímu stolu.

Připomněl také úvahy o zákonu, který by reguloval konání stávek s tím, že české prostředí je v tomto ohledu „ultraliberální“. „I judikatura Nejvyššího soudu říká jednoznačně, že právo na stávku má být uplatňováno tak, aby byly minimalizovány škody na třetí osoby. Odbory dělají pravý opak, dělají vše pro to, aby se lidi nedostali do práce, do škol k lékařům,“ řekl Nečas.

Podle něj nelze nutit stávkovat někoho, kdo stávkovat nechce, o stávce by měli rozhodovat odboráři, nikoli odboroví bossové a zajištěny by měly být základní služby.

Na závěr se ohradil proti silným slovům odborářů vůči vládě. „Není to blokáda vůči vládním papalášům. Je to blokáda odborářských papalášů vůči občanům,“ zdůraznil premiér.

Za neuvěřitelný pak označil fakt, že jsou zpochybňována rozhodnutí soudů, a za nehorázná slova odborů o soudním lejstru coby cáru papíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám