Hlavní obsah

Blesk zapálil zásobník plynu na Hodonínsku, bouřky udeřily na řadě míst

České Budějovice
Aktualizováno

Bouřky provázené silným deštěm a větrem, které se v pátek odpoledne přesunuly z jižních Čech na jižní Moravu. Opět vyvracely stromy a voda lokálně zaplavovala některé komunikace. Na Hodonínsku chytil od blesku zásobník plynu. Oheň hasiči rychle zlikvidovali. Bouřky ale zasáhly znovu i severozápad a střed Čech a v noci se vrátily na východ Čech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Spadlé stromy zablokovaly silnice v okrese Pardubice. Zastavila se také přeprava na železničním koridoru. Mnoho zlomených stromů má vítr na svědomí i v Královéhradeckém kraji.

Popadané kmeny byly hlášeny na státní silnice I/2 u Přelouče, na silnici 322 u obce Chvaletice a na silnici 3227 u Kladrub nad Labem. Překážka na trati blokovala průjezd vlaků v úseku Řečany nad Labem - Přelouč.

"Ve 20:12 narazil vlak Intercity Praha - Zlín do stromu spadlého na trať, při nehodě se zranil strojvedoucí," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doprava podle něj měla být obnovena zhruba ve 22:30, do té doby byly vlaky odkloněny nebo jezdila náhradní autobusová doprava.

Hasiči likvidovali oheň zapálená bleskem

Po celém Jihomoravském kraji odstraňovali hasiči desítky spadaných stromů a větví. "Žádné vážnější komplikace však bouřky zatím nezpůsobily," řekl operační důstojník jihomoravských hasičů.

Požár zásobníku plynu byl zatím pravděpodobně nejzávažnější událostí při dnešních bouřkách. Zásobník vzplál po zásahu blesku a k jeho likvidaci bylo povoláno deset hasičských jednotek. Pětimetrové plameny nakonec uhasili pomocí dusíku, po 19:30 už byl požár zlikvidovaný.

Hasiči na Břeclavsku, Hodonínsku, Vyškovsku a v dalších okresech Jihomoravského kraje odstraňují spadané stromy a větve. Podle operačního důstojníka měli kvůli bouřkám desítky výjezdů.

Zaplavená železnice ve Vyšším Brodě

Na jihu Čech, který bouřky sužovaly v uplynulých dnech, způsobily přívalové zátopy výluku železniční tratě ve Vyšším Brodě.

"Nejvíce zasaženo bylo Prachaticko, Českokrumlovsko, pak se bouřky přesunuly na Jindřichohradecko," sdělil operační důstojník krajských hasičů. Podle mluvčího krajské policie Milana Bajcury nejsou momentálně nikde zcela uzavřené silnice. Voda zaplavila trať mezi stanicí Vyšší Brod klášter - Rybník.

Výluka měla trvat podle Českých drah zhruba do 20:00. Stejné místo bylo neprůjezdné ve středu, a to 17 hodin, přívalový déšť tam tehdy strhl na trať kamení.

Reklama

Související články

ČEZ vyhlásil kalamitu na východě Čech

ČEZ vyhlásil po čtvrtečních bouřkách kalamitní stav v distribuční síti na východě Čech. Platí ve dvou krajích, a to v Královéhradeckém a Pardubickém. Dále se...

Výběr článků

Načítám