Hlavní obsah

Noční oblohu rozzářily tisíce blesků

• Aktualizováno

Při přechodu frontálního systému v noci z neděle na pondělí zaznamenali meteorologové kolem 15 000 blesků. Nejvíce jich podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo na západě Čech na Plzeňsku. Bouřky v noci zaměstnaly i hasiče.

BEZ KOMENTÁŘE: Blesky v noci z neděle na pondělíVideo: ČHMÚ

 
Článek

Tisíce blesků, které v noci ozařovaly oblohu, sice mohou vypadat jako vysoké číslo, nicméně nejde o nic mimořádného.

V červnu 2017 přístroje evidovaly během jediného dne nad Českem přes 80 tisíc výbojů blesků. V oblasti celé střední Evropy se pak jednalo dokonce o 300 tisíc blesků.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Blesky na snímku webové kamery Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) V Plzni-Mikulce

Právě blesk podle všeho může za noční požár rodinného domu v Olešnici na Hradecku, u něhož zasahovalo pět jednotek hasičů.

„K požáru jsme vyjížděli před půl třetí v noci na pondělí. Těsně po čtvrté hodině ranní dostaly jednotky požár pod kontrolu a následně dohašovaly ohniska. Kolem půl šesté bylo po prohlídce termokamerou místo události předáno majitelům,“ uvedla k požáru mluvčí hasičů Martina Götzová.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Požár způsobil milionovou škodu.

Na místo události se dostavil také vyšetřovatel, který jako příčinu vzniku události označil úder blesku. Škoda, kterou požár napáchal, byla předběžně vyčíslena na 980 tisíc korun. Díky zásahu hasičů byly uchráněny hodnoty přesahující 1,3 milionu korun. Při události nebyl nikdo zraněn.

„Ráno po sedmé hodině vyjížděli hasiči z Nového Bydžova na místo požáru znovu, neboť střecha roubenky začala opět doutnat. Hasiči našli jedno malé ohnisko pod střešními taškami, po jejich odstranění doutnající ohnisko zlikvidovali,“ dodala Götzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám