Hlavní obsah

Blažek chce po nejvyšším žalobci vysvětlení 19 otázek kolem zásahu v kauze Nagyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr spravedlnosti v demisi Pavel Blažek (ODS) zaslal dopisem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi 19 otázek týkajících se červnového zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády. Ptá se například na náklady za celou akci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

"Ministr Pavel Blažek tím plní zadání vlády, ale odpovědi, vzhledem ke střídání na ministerských postech, už půjdou k rukám nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na jejím rozhodnutí pak bude záležet, jak s nimi naloží," uvedla mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Blažek v dopise pokládá celkem 19 otázek. Zajímá ho například, zda je v souvislosti s případem prověřována i činnost bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo jiného státního zástupce v Praze. Ptá se rovněž na to, kdo rozhodl o zásahu formou, jakou se uskutečnil, a jaké byly náklady.

"Na základě jakého rozhodnutí vykonává v těchto věcech dozor Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, pobočka Ostrava?" píše se také v dopise.

Do médií unikla pracovní verze

Ministerstvo spravedlnosti původně zveřejnilo dopis s 22 otázkami, později ale uvedlo, že nedopatřením poskytlo médiím pracovní verzi dokumentu. Z konečné verze dopisu vypadly dotazy na Pavla Zemana, jaký je plán vyšetřování, zda není záměrně protahováno a proč bylo zatím provedeno jen několik výslechů a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek byl jako svědek vyslýchán až na základě své výslovné žádosti.

Při policejní akci byla na začátku června zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství. Blažek oznámil již 19. června po zasedání vlády, že nechá adekvátnost zásahu policie přezkoumat. "Nejde o posuzování viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl v červnu Blažek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám