Hlavní obsah

Blatný odvolal náměstkyni kvůli očkování v SZÚ

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý odvolal svou politickou náměstkyni Alenu Šteflovou. Uvedl to web Seznam Zprávy. Nechala se i s manželem přednostně očkovat ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ). Kvůli postupu při očkování v SZÚ skončil minulý týden i jeho ředitel Pavel Březovský.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová

Článek

"Paní náměstkyně byla k dnešnímu dni ze své funkce odvolána. Důvodem je to, že nebyla dodržena platná opatření. Myslím si, že je máme dodržovat všichni, a jestliže je někdo veřejně činný, tak tím spíše," uvedl Blatný. Šteflová ale podle něj obdrží i druhou dávku vakcíny, neboť by v opačném případě byla první znehodnocena.

Odborný ústav se zhruba 450 zaměstnanci dostal koncem loňského roku 975 dávek vakcíny proti covidu-19 a pokyn, aby očkoval co nejrychleji. Vakcínu tak podle Seznam Zpráv dostali i zaměstnanci a jejich příbuzní. Podle ministra ale měl SZÚ zřídit očkovací centrum pro prioritní skupiny jako ostatní zdravotnická zařízení, která vakcínu dostala.

Tisková konference k výskytu britské mutace koronaviru v Česku

Domácí

"Vzhledem ke svým častým rizikovým pracovním kontaktům jsem i s manželem využila možnosti nechat se naočkovat zbytkovou vakcínou," uvedla Šteflová na dotaz Seznam Zpráv. V posledních dnech byla po pozitivním testu na covid-19 v izolaci.

Šteflová přišla na ministerstvo zdravotnictví v prosinci 2017 jako takzvaně politická náměstkyně ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Předtím pracovala jako šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace WHO, ale na ministerstvu už působila i dříve.

Česko očkuje průměrně. Vakcínu dostalo 129 tisíc lidí, tvrdí Blatný

Koronavirus

Ministr zdravotnictví má dva politické náměstky, také ten druhý se už od příchodu nového ministra Blatého obměnil. V září po odchodu Vojtěcha odešel z ministerstva také jím jmenovaný politický náměstek Filip Vrubl. Následující ministr Roman Prymula (za ANO) jmenoval svým politickým náměstkem bývalého prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudobu.

Zpřístupnit rezervační systém v únoru všem je zbytečné, tvrdí Babiš

Koronavirus

Ve funkci zůstal jen šest dní po nástupu nového ministra, Blatný při příchodu do funkce uvedl, že si chce přivést svého politického náměstka. V polovině listopadu oznámil, že se funkce ujme Vladimír Černý, předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, který na ministerstvu řídí kapacity intenzivní péče v nemocnicích.

Náměstkem ministra je také hlavní hygienička Jarmila Rážová, která do funkce nastoupila také během epidemie covidu-19 letos v červnu. Post zastávala jako pověřená už od března, kdy ministr odvolal Evu Gottvaldovou. Od října 2018 vede sekci pro ekonomiku a zdravotní pojištění náměstkyně Helena Rögnerová. Nejdéle působícím náměstkem je Radek Policar, který má od roku 2016 na starosti legislativu a právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám