Hlavní obsah

Bezpečnostní rámy? Nemožné, shodují se nemocnice

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice jsou obecně místem, kde se pohybuje velké množství lidí a kam lze bez potíží propašovat jakoukoliv zbraň, včetně střelné. Na rozdíl například od vládních, parlamentních či soudních budov v nich neexistují bezpečnostní rámy ani například čipy u vstupů, jako třeba ve školách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v OstravěVideo: Reuters

 
Článek

Mají sice bezpečnostní kamery a v některých funguje ochranka, ale jak ukázala tragédie v Ostravě, proti nenadálým útokům jsou lidé prakticky bezmocní. A střelba v Ostravě není prvním takovým případem – letos v březnu střílel pacient v nemocnici Královské Vinohrady po svých dvou spolubydlících na pokoji, jednoho zabil, druhý zranění přežil.

Ve vazbě zemřel muž, který v pražské nemocnici zastřelil pacienta

Krimi

I tak se ředitelé nemocnic i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) shodují, že zavedení nákladnějších opatření ve špitálech, například instalace bezpečnostních rámů, není na pořadu dne, provoz nemocnic by to spíš zatížilo. Vojtěch, který kvůli tragédii přerušil pracovní návštěvu Saúdské Arábie, novinářům řekl, že si neumí představit technické řešení, které by umožnilo kontrolu všech lidí, kteří do nemocnic vstupují.

Podruhé jsme se narodily, řekla svědkyně střelby. Zdroj: TV Prima Velké ZprávyVideo: TV Prima Velké Zprávy

„Nemocnice jsou z povahy věci zařízení velmi otevřená, a není proto reálné, aby v nemocnici existovaly například bezpečnostní rámy na všech vstupních místech, kterých mohou být u nemocnice pavilonového typu i desítky,“ uvedla pro Právo mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Tragédie. Krveprolití. Střelba v amoku. Útok v Ostravě rezonuje i v zahraničí

Svět

„Eliminovat případné hrozby má na místě bezpečnostní služba či kamerový systém, dobře proškolený bezpečnostní i zdravotnický personál a dobře nastavené traumatologické plány,“ dodala.

Ministerstvo loni vypsalo dotační program na zvýšení bezpečnosti měkkých cílů ve zdravotnictví. Letos rozdělilo 32 milionů korun do 24 nemocnic, dalších 60 milionů by mělo utratit v příštích dvou letech. Podle mluvčí je program zaměřen především na školení pracovníků, identifikaci únikových cest a zpracování bezpečnostních studií areálů. „Nyní zanalyzujeme možnosti, jak by bylo možné tento dotační program rozšířit na větší počet nemocnic,“ dodala mluvčí.

Příjem pacientů nelze zdržovat

Některé pražské nemocnice hlídají policisté s dlouhými palnými zbraněmi. „Předpokládáme, že u nás teď budou policisté nějakou dobu chodit. Ten útok by mohl být motivací pro někoho dalšího, kdo by se chtěl tímto způsobem zviditelnit a někoho zastřelit,“ řekl Právu ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Instalaci rámů pokládá ředitel za nemožnou. „To by šlo v monobloku, ale u nás by bylo potřeba takových rámů asi třicet,“ dodal. „Snažíme se trénovat personál, aby věděl, jak se v takových situacích zachovat. Máme kamerový systém, stoprocentní kontrolu vjíždějících vozidel a bezpečnostní agenturu, která má nouzová tlačítka, nemusí tedy v případě ohrožení telefonovat,“ podotkl.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková Právu řekla, že předejít krizové události není zřejmě možné, ale všichni zaměstnanci nemocnice procházejí bezpečnostním školením i praktickým nácvikem, jak se v případě ohrožení zachovat. „Stále jsme ale nemocnice, kam přicházejí stovky lidí, a není v našich silách uhlídat jejich pohyb. Instalace bezpečnostních rámů nebo přísná kontrola příchozích by zpomalily vstup do areálu,“ uvedla.

Podobně mluví i mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová. „Ve chvíli, kdy o útoku rozhodují vteřiny, je jeho odvrácení samozřejmě velmi složité,“ sdělila Právu. Instalace bezpečnostních rámů se podle ní ve Spojených státech ani v Izraeli neosvědčila.

Psycholog k masakru v Ostravě: Mohlo jít o „sdílenou sebevraždu“

Krimi

„Do nemocnic přicházejí pacienti zranění nebo s jinými akutními zdravotními problémy, se sníženou pohyblivostí apod. Provést důkladnou kontrolu u těchto lidí, kteří rychle potřebují lékařskou pomoc, nemusí být vhodné,“ dodala.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici evakuovala policie část pacientů i personálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám