Hlavní obsah

Bezpečnostní rada státu tajně jednala, odmítá říct o čem

V pátek jednalo předsednictvo Bezpečnostní rady státu, schůzku úřad vlády nebude komentovat, sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. Neohlášené páteční jednání se odehrálo necelý týden od poslední schůzky bezpečnostní rady a večer po návštěvě britského premiéra Davida Camerona v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je v předsednictvu Bezpečnostní rady státu.

Článek

Cameron přislíbil pomoc své vlády při řešení zablokovaného prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku, řekl v pátek po setkání s ním premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česko by do Iráku mělo dodat 15 letounů L-159, velkou část dodávky ale dosud blokovala právě Británie. Vadilo jí, že by se v Iráku v bojích s takzvaným Islámským státem mohl do rukou teroristů dostat britský výstražný radarový systém, který je v letadlech namontovaný.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu tvoří spolu se Sobotkou další předsedové tří vládních stran Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a také ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD), zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO).

V pondělí rada projednala bezpečnostní rizika související s migrací, otázky boje proti terorismu i protiteroristický balíček. Ten obsahuje legislativní i nelegislativní podněty, které mají pomoct při potírání terorismu. Patří k nim třeba systém čtyř stupňů bezpečnostního ohrožení terorismem, které by vyhlašovala vláda na návrh ministra vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám