Hlavní obsah

Bezdomovci se bojí eboly, a tak začali chodit k lékaři

Právo, Stáňa Seďová

Ebola zabíjí, šíří se kvůli ní panika, ale jak se nyní ukazuje, i pomáhá. Ze strachu ze smrtícího onemocnění začali lidé bez přístřeší chodit k lékaři při běžných virózách. Díky tomu se jim dostane léčby a nepříjemná, i když běžná onemocnění nešíří dál.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Málokdo by čekal, že vedlejším efektem šíření strachu z eboly budou zdravější obyvatelé měst – na ulicích i doma. Zatím to tak funguje v metropoli Česka.

Pražští bezdomovci si totiž v současném sychravém a chladném počasí, kdy se u nich vyskytují virózy často spojené se zvýšenou teplotou a horečkou, spojují tyto projevy s nebezpečným onemocněním ebolou.

Chybějí jim informace

„Ukazuje se, že lidé bez přístřeší vnímají tento problém daleko víc než zbytek společnosti a kvůli nedostatku informací o zákeřné nemoci to u nich vzbuzuje velké obavy. Proto častěji vyhledávají pomoc ve zdravotních ošetřovnách v rámci činnosti terénních programů, na lodi Hermes nebo v azylovém domě v Praze 9, aby se ujistili, že se nenakazili ebolou,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Tomáš Ján a dodává: „Naši pracovníci jim nejen poskytují ošetřovatelskou péči kvůli jejich virovému onemocnění, ale zároveň jim vysvětlují projevy onemocnění ebolou.“

Terénní pracovníci bezdomovce, které v tomto období trápí nachlazení, rýma a viróza v 70 procentech případů, uklidňují, že se skutečně v České republice žádný případ eboly ještě neobjevil. Plné čekárny lékařů ošetřujících lidi žijící na ulici mají však významný pozitivní efekt.

Více pacientů s virózami

„Díky tomu, že v daleko větší míře vyhledávají odbornou pomoc, se nám daří s nemocnými lépe spolupracovat a umožnit jim léčení. Klientům jsou poskytovány běžně dostupné léky, v případě zvýšených teplot je jim zajištěno i na dobu nezbytně nutnou ubytování s potřebnou péčí v azylovém domě s ošetřovatelskou službou. Včasnou péčí se navíc daří i předcházet rozšiřování jejich onemocnění nejen mezi lidmi bez přístřeší, ale i chránit ostatní obyvatele,“ říká Ludmila Tomešová, zástupkyně ředitele CSSP.

Stejnou paniku ze strany obyvatel, které netrápí bezdomovectví, praktičtí lékaři zatím nezaznamenali.

„Nestává se, že by se nás pacienti ptali napřímo, jestli to nemůže být ebola, ale chodí nám stále více lidí s klasickými virózami, kteří si možná dříve poradili sami doma. Nyní je to citelné také kvůli období, kdy je zvýšený výskyt chřipek,“ řekla Právu praktická lékařka z polikliniky v Italské ulici v Praze 2.

Přesné počty až později

O kolik lidí více vyhledalo v tomto období péči praktického lékaře kvůli akutním respiračním onemocněním nebo přímo v souvislosti s obavami z eboly, budou pojišťovny přesně vědět až za několik měsíců.

„Nejdříve to budeme vědět za dva měsíce. Tyto statistiky vznikají až na základě dat, které nám lékaři vyúčtují za péči,“ odpověděl Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám