Hlavní obsah

Bez změn dopadne balíček úspor stejně, varují rebelové. Výbor jednání přerušil

Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokud vláda chce, aby rebelující poslanci ODS podpořili stabilizační balíček, musí seškrtat výdaje státního rozpočtu a vzdát se vize zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. To je vzkaz, který rebelové zopakovali na jednání rozpočtového výboru. Ten ve středu jednání přerušil a poslanci budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Šnajdr (ODS)

Článek

“Je to jediná možnost, jak se dobrat nějakého výsledku, aby mohl být schválen rozpočet," řekl ve středu o přerušení projednávání jeden z rebelujících poslanců ODS Marek Šnajdr.

Členové rozpočtového výboru mají možnost do 8. října podávat své pozměňující návrhy. „Vládě se nepodařilo dostat rozpočet do podoby, aby stomiliardový schodek byl možný bez zvyšování daní,“ zdůraznil Šnajdr.

O svých postojích již nespokojení poslanci minulý týden jednali i s vedením ODS. Shoda však nalezena nebyla. [celá zpráva]

Rebely navrhované snížení výdajů se podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM), pokud by bylo postaveno na změně zákonů, nedá do konce roku stihnout. Proto je podle něj ve hře alternativa, že rozpočet bude po prvním čtení vrácen vládě k přepracování.

Podle dalších poslanců pro schválení rozpočtu i protikrizového balíčku bude rozhodující, kdy se bude konat kongres ODS a jak dopadne.

Co prosazuje vláda
Vládní návrh zvyšuje obě sazby DPH od příštího roku o jeden bod na 15 a 21 procent. Pokud by ho Sněmovna neschválila, platil by již dříve schválený zákon, který obě sazby od příštího roku sjednocuje na 17,5 procenta. Omezuje výdajové paušály živnostníků, postupně ruší zelenou naftu zemědělcům a například ruší i slevu na dani u pracujících důchodců.
zdroj: ČTK

Předchozí pokus vlády prosadit úsporný balíček skončil neúspěchem. Předlohu vetoval Senát a při opakovaném hlasování ve Sněmovně se část poslanců ODS postavila proti. Vláda proto vzápětí poté předložila balíček znovu a spojila s ním hlasování o důvěře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám