Hlavní obsah

Bez zákazu kouření nesmíme do Evropy, míní gastronomický odborník

Právo, jan, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman Vaněk, gastronomický odborník a zakladatel školy vaření Prakul, má za sebou podle svých vlastních slov už několik protikuřáckých tažení. V reakci na středeční hlasování o protikuřáckém zákonu, který Sněmovna smetla, řekl, že očekává, že stejně bude nakonec zákaz kouření ve všech restauracích prosazen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel a provozovatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Článek

„Zažil jsem zákaz kouření v restauracích v Brazílii, kde to probíhalo podobně jako u nás. Nejdříve se o tom politici hádali, pak se půl roku kouřilo jen ve vyhrazených prostorách a pak padl definitivní zákaz. Všichni o tom mluvili měsíc, pak si zvykli,“ říká Vaněk s tím, že se podnikům proti všem očekáváním zvedla návštěvnost.

Jak říká muž, jenž kvůli kvalitnímu jídlu projel půl světa, stejně to probíhalo v Itálii, kde navíc zákaz přišel ze dne na den, nebo ve Francii.

Lepší podniky to posílí

„Politice nerozumím, je to jenom byznys dělaný pusou, ale předpokládám, že stejně nakonec přijde absolutní zákaz kouření ve všech restauracích i u nás. Pokud chceme patřit do Evropy, je to logické. A je mi úplně jedno, jestli kvůli tomu nějaký podnik zkrachuje. Ty lepší a střední úrovně to jen posílí,“ dodává.

Naopak středeční rozhodnutí poslanců kladně hodnotí Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR). „Tento návrh od počátku ignoroval dopady navrhovaných restrikcí na podnikatele v pohostinství,“ řekl Václav Stárek, prezident AHR.

Že zákon neprošel, vítá i pořadatel hudebního festivalu Rock for People Michal Thomes z agentury Ameba Production. „Neznám všechny pozměňovací návrhy, které k tomu zákonu později přibyly, ale ve své původní podobě byl úplně nesmyslný. Posílal jsem k němu někdy v lednu do Sněmovny prohlášení. Výsledek hlasování o něm mi tedy udělal radost,“ ­řekl Právu.

Anketa

Jste pro absolutní zákaz kouření v restauracích?
Ano
71,8 %
Ne
28,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2207 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám